Descoperirea care schimbă jocurile economice în Asia: Japonia are zăcăminte „semi-infinite” de metale rare

Producătorii au primit şansa de a crea un număr aproape nelimitat de baterii, telefoane mobile şi automobile electrice după descoperirea unor zăcăminte „semi-infinite” de metale rare în largul coastei japoneze.
Metalul rar ytriu
Metalul rar ytriu (Captură Foto)

Producătorii au primit şansa de a crea un număr aproape nelimitat de baterii, telefoane mobile şi automobile electrice după descoperirea unor zăcăminte „semi-infinite” de metale rare în largul coastei japoneze.

Zăcămintele de metale rare sunt răspândite pe o suprafaţă de aproximativ 2.500 km pătraţi din Oceanul Pacific, în apropiere de insula Minami-Tori-shima, în apele teritoriale ale Japoniei, la aproximativ 1.850 km sud-est de capitala niponă Tokyo.

Metalele rare sunt folosite pentru a produce bunuri precum baterii, telefoane mobile şi automobile electrice.

China deţine majoritatea metalelor pământoase rare, însă noua descoperire ar putea avea un impact puternic asupra producătorilor din întreaga lume.

Pe de altă parte, Japonia este săracă în resurse şi se bazează masiv pe abilităţile de producţie ale vecinilor săi asiatici.

Informarea, publicată în revista Scientific Reports, susţine că zăcămintele nou descoperite conţin 16 milioane de tone de oxizi rari – echivalentul unor rezerve de ytriu ce pot fi exploatate pe durata a 780 de ani, a unor rezerve de europiu ce pot fi exploatate pe durata a 620 de ani, şi a unor rezerve de terbiu ce pot fi exploatate pe durata a 420 de ani şi a unor rezerve de disprosiu ce pot fi exploatate pe durata a 730 de ani.

În expunere se mai precizează că zăcămintele descoperite au potenţialul de a „furniza lumii aceste metale în regim semi-infinit”.

Studiul susţine: „Elementele pământoase rare şi ytriul sunt materiale critice pentru multe tehnologii avangardiste din cauza proprietăţilor lor fizice şi chimice unice. Aplicaţiile ytriului sunt vaste, inclusiv vehicule hibrid, baterii reîncărcabile, turbine eoliene, diode pentru emiterea luminii, lămpi fluorescente compacte, monitoare şi multe tehnologii medicale şi militare”.

Ziarul Wall Street Journal a susţinut că descoperirea făcută de cercetătorii japonezi înseamnă că Ţara Soarelui Răsare ar putea depăşi China şi să devină lider mondial în producţia de materiale, ceea ce ar fi un impuls masiv pentru economia Japoniei.