Extracţia măselei de minte

(photos.com)
Măseaua de minte, cum este cunoscută în termeni populari, este de fapt molarul trei, în total fiind patru molari, câte unul pe fiecare parte: doi pe maxilar (sus), şi doi pe mandibulă (jos). Erupţia acestor molari apare de regulă în intervalul de 17-25 ani, tradiţiile populare asociind acest fenomen fiziologic cu faptul că individul se apropie de maturizare, deci se presupunea că va avea mai multă minte!

Primul molar permanent apare la vârsta de 6 ani, cel de-al doilea la 12 ani, iar măseaua de minte în jurul vârstei de 17-18 ani, acest al treilea molar fiind o măsea ca oricare alta.

Dacă este aliniată corect pe arcada dentară, va fi tot atât de eficientă în masticaţie ca şi ceilalţi molari, ceea ce este mai rar întâlnt. De cele mai multe ori nu are loc să iasă şi atunci este nevoită să erupă spre exteriorul arcadei dentare, având o orientare oblică spre obraz pentru osul maxilar, şi oblică dinspre spate spre faţă la mandibulă.

Despre molarul 3 sau măseaua de minte. Extracţia

Din cauza poziţiei pe care o ocupă, această măsea prezintă mai multă placă bacteriană decât ceilalţi dinţi, drept rezultat se cariază foarte repede. Odată cu evoluţia cariei apare durerea, astfel încât aceasta ar putea fi scoasă.

Regula generală este ca molarul de minte să nu se trateze, dar sunt şi excepţii. Extracţia se realizează ca şi la celelalte măsele. Zvonurile precum că măseaua de minte este mai greu de extras sau că este mai dureroasă nu sunt adevărate.

Despre molarul 3 sau măseaua de minte. Când se face extracţia

Extracţia molarului de minte se face:

- când apare caria şi devine dureroasă;

- când erupţia sa nu este completă şi apare o inflamaţie puternică a gingiei ce acoperă parţial măseaua datorită plăcii bacteriene acumulate în buzunarul care se formează între gingie şi măsea;

- când orientarea este oblică spre molarul 2 ”împingându-l ” în faţă, ceea ce determină o deplasare a incisivilor laterali spre exterior.

Despre molarul 3 sau măseaua de minte. Complicaţii

Dacă măseaua de minte nu este tratată, poate cauza dureri intense la nivelul mandibulei sau maxilarului, probleme la mestecat şi chiar complicaţii precum boli gingivale, infecţii, carii sau înghesuirea dinţilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.