Deutsche Bank în criză. Şeful băncii ar putea fi concediat “în câteva săptămâni”

Centrala Deutsche Bank din Frankfurt am Main
 
Centrala Deutsche Bank din Frankfurt am Main   (Foto: Arne Dedert/Archiv/dpa – Epoch Times Germania)

Directorul general al gigantului bancar german Deutsche Bank ar putea fi concediat “în câteva săptămâni” pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre el şi preşedintele băncii. Acţiunea ar putea destabiliza guvernul deja fragil al Angelei Merkel.

Poziţia britanicului John Cryan, directorul general al Deutsche Bank, pare să fie ameninţată de rivalitatea sa cu preşedintele băncii, austriacul Paul Achleitner.

O sursă a declarat publicaţiei Financial Times că John Cryan ar putea fi concediat înainte de întâlnirea anuală a băncii ce va avea loc în 24 mai, iar compania a început deja să caute un nou director general.

Sursa a afirmat: “Nu are nicio şansă ca să-şi menţină funcţia până la întâlnirea generală anuală”.

Cryan a preluat funcţia sa la Deutsche Bank în 2015 cu speranţa că ar putea oferi băncii germane o strategie de succes după ce ani de zile acesta a înregistrat doar o uşoară revenire, preţul acţiunilor la bursă a fost deplorabil şi s-a confruntat cu acţionări în instanţă.

Slaba performanţă înregistrată de bancă în ultima perioadă şi “lipsa de autoritate” a lui Cryan ar putea fi principalul motiv care a declanşat această criză.

În ultimele luni, Deutsche Bank a raportat pierderi anuale, a suferit reduceri suplimentare ale veniturilor din investiţii bancare şi a renunţat la obiectivul său privind reducerea costurilor în 2018.

O persoană apropiată preşedintelui băncii a afirmat pentru Financial Times: “Este ca şi cum John nu are soluţii pentru a pune strategia în practică (...) Comisia de supervizare este foarte nedumerită în ceea ce priveşte activitatea acestuia”.

Surse din Frankfurt au mai susţinut că înlăturarea britanicului ar putea fi o încercare a lui Achleitner de a-şi proteja propria poziţie.

Deşi Cryan şi Achleitner aparent nu au avut niciodată o relaţie bună, tensiunile dintre ei par să se fi adâncit anul trecut.

Cei doi au viziuni diferite chiar şi în privinţa viitorului băncii. În timp ce Cryan doreşte să facă reduceri mai mari în ceea ce priveşte investiţiile bancare, Achleitner ar prefera să evite acest lucru.

“Cryan şi Achleitner trebuie să ia o decizie privind strategia investiţiilor bancare. Despre asta este vorba”, a afirmat pentru Financial Times o sursă internă a gigantului german.

Situaţia va face banca şi mai instabilă, ceea ce ar putea crea probleme cancelarului german Angela Merkel, care în 2016, a afirmat că nu va folosi banii statului pentru a salva banca.

Efortul statului de a salva banca ar putea destabiliza moneda euro, lucru care ar ameninţa poziţia de conducere a lui Merkel în UE.

Deutsche Bank riscă de asemenea să intre în default, situaţia sa fiind comparată cu cea a băncilor din statele membre UE mai puţin bogate.

De asemenea, prăbuşirea uneia dintre cele mai importante bănci din Europa ar putea însemna sfârşitul fragilei coaliţii de guvernare a lui Merkel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie