"Dialog imaginar între Iohannis şi Hans Klemm", via Băsescu. Unii dintre foştii săi susţinători "explodează"

Traian Băsescu a imaginat un dialog controversat între preşedintele Klaus Iohannis şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, menit să portretizeze presupusele înţelegeri oculte dintre cei doi înalt demnitari. Din poveste nu putea lipsi, desigur, şefa DNA, pe care liderul PMP o atacă o dată la câteva zile.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Spre nemulţumirea unora dintre foştii săi susţinători, liderul PMP Traian Băsescu a devenit unul dintre cei mai aprigi contestatari ai modului în care DNA înţelege să trateze fenomenul anti-corupţiei din ţara noastră. Într-o postare pe contul său de Facebook, fostul preşedinte a lansat din nou un atac în această direcţie, imaginându-şi un dialog imaginar între şeful statului Klaus Iohannis şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm.

"Iohannis îl invită pe Ambasadorul SUA la Bucureşti, onorabilul Hans Klemm, la o cafea pentru o discuţie de taină", îşi începe Traian Băsescu postarea, după care prezintă aşa-zisul dialog dintre cei doi oficiali.

Iohannis către Hans Klemm: "Excelenţă, ce ne facem că se dărâmă şandramaua propagandei noastre. I-am pus pe Kovesi şi Coldea să facă dosare penale tuturor politicienilor incomozi pe chestii subţiri de genul: abuz în serviciu (care la voi nu se aplică), trafic de influenţă (care la voi se cheamă lobby şi este legal) şi, mai nou, pe instigare (adică ridicol). Şi am reuşit, excelenţă, i-am făcut pe toţi „penali”.

Şi uite, excelenţă, cu ce pocinog ne trezim: "penala” asta de Hillary Clinton este din nou anchetată de FBI într-o investigaţie criminală. Mai mult, obraznica asta îşi permite să ceară public socoteală FBI, când, la noi, Kovesi le interzice celor vizaţi de DNA să facă declaraţii publice legate de acuzaţii.

Ce ne facem, excelenţă? Cum îi mai prostim pe români că, la voi, o „penală” ca Hillary poate deveni Preşedintele SUA, iar, la noi, orice anchetat trebuie scos din viaţa politică? Cum le mai spunem noi românilor că sunt buni numai politicienii noi, fără experienţă, când Hillary are în politica americană tot atâţia ani cât toţi “penalii” români la un loc?

Excelenţă, din 2015 am dat verde lui Kovesi să îi poarte cu cătuşe pe la toate televiziunile pe penalii mei. Pentru puţină echitate, nu s-ar putea măcar o scenă cu cătuşe şi la Hillary? Măcar aşa, să vadă şi românii că SUA sunt stat de drept, că cei acuzaţi sunt vinovaţi fără a fi judecaţi, ca să ieşim din rahatul propagandistic în care ne-am băgat."

La acestea, Hans Klemm răspunde: "Domnule Preşedinte, nu te mai lamenta. Dă-i înainte cu propaganda că românii sunt uşor de păcălit, mai ales când, în România, aveţi o adevărată divizie de presă susţinătoare. În ce o priveşte pe Hillary, fii liniştit, până nu va fi judecată şi condamnată definitiv, Preşedintele SUA nu-i vă spune că este „penală”. Noi suntem stat de drept. Aţi priceput?"

Băsescu, criticat de foştii susţinători

Unul dintre internauţi şi-a exprimat nemulţumirea faţă de atitudinea celui căruia la un moment dat i-a dat votul cu toată încrederea: "Domnule Preşedinte, să înţelegem că v-aţi păcălit atunci când aţi numit-o pe Kovesi la DNA şi că nu credeaţi că se va întoarce împotriva acoliţilor dumneavoastră? Noi oricum ne-am cam păcălit votându-vă. Şi ţineţi să accentuaţi asta zi de zi.

"Nu v-aţi păcălit cînd m-aţi votat. Vă păcăliţi acum când credeţi că justiţia se poate face de procurori şi nu de judecători, fără respectarea drepturilor fundamentale, a dreptului la un proces corect şi cu oameni purtaţi în cătuşe în spaţiul public. Nu-mi doresc să înţelegeţi acest lucru prea tîrziu", a fost replica lui Traian Băsescu.

Domnule Preşedinte ,"anchetaţii" ăştia de care vorbiţi aici, sunt de fapt vinovaţii pentru distrugerea acestei ţări, nu vă recunosc, dacă aş fi adept al conspiraţiilor, aş jura că v-au prins ăştia şi v-au spălat creierii... altfel nu pot să justific "sinuciderea" asta politică, chiar în prag de alegeri, unde până la un moment dat, nu stăteaţi rău de loc!", i-a transmis un alt fost susţinător de-al său.

"Vedeţi efectele propagandei? Eu nu mă voi lăsa păcălit şi voi continua să militez pentru o justiţie aşezată pe respectarea drepturilor fundamentale. În ce vă priveşte, aveţi grijă ce fel de societate vă doriţi", i-a răspuns Traian Băsescu.

Pe reţeaua de socializare circulă în ultima vreme, în aceaşi notă critică, un discurs al fostul preşedinte din 3 decembrie 2012, în care îi îndemna pe români să nu voteze candidaţii cu dosare penale.

"Le sugerez românilor ca, indiferent cât de frumos le vorbeşte un candidat, fie că este de la USL, fie că este de la ARD, dacă ştiu din presa locală, de la televiziuni, că are dosar penal îi rog pe români să nu îl voteze. Românii au rămas singurul reper, în momentul de faţă, având în vedere numărul mare de respingeri pentru ridicarea imunităţii în Parlament, Borbely, Dobre, Stan, miniştrii incompatibili din Guvern.

În clubul nostru, în UE, liderii politici au remarcat inapetenţa clasei politice de a reacţiona ferm împotriva corupţiei. Singurul reper care ne poate credibiliza este votul din 9 decembrie, mi-aş dori mult ca românii să le demonstreze europenilor că ei nu tolerează corupţia. De aceea îi rog pe români să nu voteze niciun candidat, indiferent al cui este, despre care ştiu că are dosar penal. Ar demonstra că românii nu tolerează corupţia, că înţelepciunea celor care merg la vot e deasupra celei arătate de parlamentari", declara atunci Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne