Diamant galben de 552 carate descoperit în Canada, cel mai mare găsit vreodată în America de Nord

Diamant galben brut de 552 carate descoperit în Diavik Diamond Mine, Canada
Diamant galben brut de 552 carate descoperit în Diavik Diamond Mine, Canada (Dominion Diamond Mines)

Un grup de mineri din Canada a anunţat că au descoperit un diamant galben brut de 552 carate - cel mai mare diamant găsit vreodată în America de Nord şi al şaptelea ca mărime din lume.

Diamantul, de dimensiunea unui ou de găină, a fost descoperit în luna octombrie în teritoriile de Nord-Vestul Canadei, în Diavik, la aproximativ 200 de kilometri de Cercul Arctic, potrivit Mining.com.

Diamantul galben
Diamantul galben (Dominion Diamond Mines)

Prin comparaţie, recordul anterior era deţinut de diamantul Foxfire, descoperit în 2015, tot în mina Diavik, şi se estimează că are o vechime de aproximativ două miliarde de ani. Recordul mondial este deţinut de Cullinan, un diamant de 3.106,75 carate găsit în Africa de Sud, în 1905.

Diamantul descoperit recent de companiile Rio Tinto şi Dominion Diamond Mine a fost încredinţat unei companii asociate pentru a-l tăia şi şlefui. Forbes precizează că nu se poate estima încă valoarea pietrei. Ca referinţă, un diamant de 36,80 carate a fost vândut recent la casa de licitaţii Christies pentru 1,3 milioane de dolari.

„Îl putem eticheta ca galben elegant. Din cauza naturii încă brute şi a zgârieturilor căpătate în urma extracţiei, putem comenta numai atât“, a declarat, pentru Bloomberg, Shane Durgin, CEO al Dominion Diamond Mine, adăugând că "este foarte dificil să dai o estimare aproximativă a valorii sale, totul depinzând, ca întotdeauna, de tăiat şi de piatra finală".