Diaspora reacţionează la declaraţiile şefului CNAS. "A sugerat că suntem doar nişte paraziţi pentru ţară"

Coadă la secţia de votare din Brent, Londra, 16 noiembrie 2014.
Coadă la secţia de votare din Brent, Londra, 16 noiembrie 2014. (Robert Willy Toperter)

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, trebuie să îşi dea demisia pentru jignirea iresponsabilă a românilor din diaspora, iar dacă nu va avea decenţa să facă acest lucru, atunci autorităţile guvernamentale trebuie să îl demită, a transmis duminică seară, în cadrul unui comunicat de presă, Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE).

"Declaraţiile preşedintelui CNAS jignesc românii din diaspora sugerând că ei sunt doar nişte paraziţi pentru ţară. Reamintim administraţiei de la Bucureşti că românii din diaspora trimit foarte mulţi bani în ţara. Conform Băncii Naţionale, numai în ultimii 10 ani s-au trimis în România 54 de miliarde de euro, fără să se ţină cont de banii cash cu care românii din străinătate vin acasă, care de cele mai multe ori sunt mai mulţi decât cei transferaţi prin sistemul bancar", se precizează în comunicatul citat.

Cu aceşti bani, românii din străinătate construiesc case, cumpără hrană şi haine pentru cei de acasă sau îşi deschid afaceri, fiind impozitaţi, astfel că statul îi foloseşte inclusiv pentru finanţarea domeniului sănătăţii.

"Asistăm în ultima vreme la un scenariu ocult în care din când în când se trezeşte cineva care să denigreze românii din diaspora. Ar fi momentul ca Statul Român să îşi schimbe atitudinea faţă de noi şi în loc să ne jignească, mai degrabă ar fi cazul să ne apere şi să ne mulţumească pentru ceea ce facem pentru ţară", a declarat preşedinte Federaţia asociaţiilor de români din Europa, Daniel Tecu.

Vasile Ciurchea a declarat săptămâna trecută unei publicaţii din ţară, că în perioada concediilor numărul urgenţelor din spitale creşte din cauza românilor din diaspora care vin să se trateze în România, în ciuda faptului că ei nu ar contribui la bugetul de stat.

"Cu românii care sunt plecaţi la muncă în străinătate sunt câteva probleme. Există o categorie de persoane care au asigurări în străinătate şi sunt valabile când vin aici. Mai este o categorie de persoane care cu toate că au asigurări acolo, plătesc şi aici asigurări. De asemenea, mai este o categorie de oameni care nu au asigurări nici în România, nici în străinătate, dar beneficiează de servicii în România.

Vin în concediu şi dacă facem o statistică vom vedea că numărul urgenţelor creşte în perioada iulie-august sau în perioada sărbătorilor. Românii din diaspora îşi rezolvă multe probleme medicale în urgenţă pentru că este mai ieftin în România decât în afara ţării. În străinătate, dacă nu ai asigurare medicală, nu îţi dă nimeni niciun serviciu. Ţi se dă doar urgenţa minimă astfel încât să nu mori", a declarat, la DC News Live, şeful CNAS.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne