DIICOT, verdict fără echivoc pe Ordonanţa care modifică legile Justiţiei

Ordonanţa despre care Liviu Dragnea susţinea, marţi seară, că este "în regulă şi era necesară" contravine arhitecturii instituţionale stabilite prin Constituţie şi ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-şi realiza atribuţiile specifice, transmite DIICOT.
Justiţia
Justiţia (Captură web)

După DNA, şi DIICOT a ieşit public cu un punct de vedere asupra controversatei OUG prin care Guvernul Dăncilă a modificat, practic peste noapte, legile Justiţiei.

Într-un comunicat de presă scurt şi la obiect, DIICOT dă un verdict devastator: Ordonanţa despre care Liviu Dragnea spunea ieri seară că "e în regulă şi era necesară" contravine arhitecturii instituţionale stabilite prin Constituţie şi ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-şi realiza atribuţiile specifice, prevăzute de Constituţia României şi legile organice.

Redăm comunicatul DIICOT:

"În cadrul Adunării Generale a procurorilor D.I.I.C.O.T., din data de 20.02.2019, convocată pentru prezentarea Raportului de activitate al direcţiei pentru anul 2018, s-a decis suplimentarea ordinii de zi, cu emiterea unui punct de vedere asupra modificărilor aduse Legilor justiţiei, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului, adoptată la data de 19.02.2019.

În urma consultărilor procurorilor prezenţi în cadrul Adunării Generale, aceştia au decis în unanimitate ralierea şi susţinerea punctelor de vedere emise de către Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Secţia de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii în sensul că, modificările aduse Legilor justiţiei contravin arhitecturii instituţionale stabilite prin Constituţie şi ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-şi realiza atribuţiile specifice, prevăzute de Constituţia României şi legile organice."

Reamintim că Guvernul Dăncilă a adoptat, marţi, o ordonanţă de urgenţă privind modificarea legilor Justiţiei care conţine o serie de prevederi controversate ce au fost criticate dur de preşedintele României, de DNA, de DIICOT, de Opoziţie, de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi de procurorul general Augustin Lazăr.

Ordonanţa adoptată la iniţiativa lui Tudorel Toader face, potrivit criticilor, un adevărat "stat în stat" din Secţia pentru investigarea magistraţilor, şeful acestei structuri fiind scos de sub autoritatea procurorului general. De asemenea, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii este eliminată din numirea şefilor marilor Parchete, avizul urmând să fie dat de plenul CSM.

O altă modificare importantă este că procurorii nu mai pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de preşedintele României, iar interimatul nu poate depăşi 45 de zile.