Din 2013 se schimbă asigurarea obligatorie auto. Astfel, poliţa RCA se va scumpi

Accident auto
Accident auto (Epoch Times România)

În ultimele şase luni principalii asiguratori auto au majorat preţurile RCA cu până la 28%, însă, de anul viitor, schimbările de legislaţie vor aduce noi scumpiri ale asigurării auto obligatorii, notează b365.ro.

Perioada maximă în care asiguratorul poate face plata directă către păgubit va fi redusă de la 90 de zile la 60 de zile, după ce va fi implementat sistemul de decontare directă pentru RCA.

Prin urmare, începând cu 2013, poliţa RCA va căpăta valenţe de asigurare CASCO. Mai exact, atunci când un şofer este implicat într-un accident auto în care este păgubit, nu mai este necesar să apeleze la poliţa RCA a vinovatului. Conform noilor reglementări, conducătorul auto se va putea adresa direct societăţii de unde a luat propria poliţă RCA. Aceasta va face plata către şofer, urmând ca,ulterior, să-şi recupereze banii printr-un sistem de decontare automată de la asigurătorul şoferului cu care a intrat în coliziune.

“Eu cred că am putea să le coborâm la 60 de zile prin noul sistem, având în vedere că nu se mai scurtcircuitează această relaţie dintre un asigurat, care are calitatea de păgubit, în relaţiile pe care ar trebui să le aibă direct cu o societate de asigurări pe care nu o cunoaşte şi al cărei client nu este. Pe când, în situaţia pe care care noi o propunem, el va interacţiona direct cu asigurătorul de la care a cumpărat poliţa de asigurare respectivă", a afirmat Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

După ce se va schimba sistemul în cursul anului viitor, cumpărătorul poliţei va fi şi beneficiar, astfel încât acesta se va gândi de două ori înainte să cumpere o asigurare care costă la jumătate faţă de media pieţei, dar prin care are certitudinea reparării rapide a daunelor.

Totodată, potrivit reprezentanţii asiguratorilor, o scumpire la anumite companii cu până la 50% nu poate fi evitată.