Din ciclul "Dorel la guvernare" - 36 de deputaţi în plenul Camerei

După ce Dragnea s-a bătut cu pumnul în piept despre cum va începe o nouă viaţă a democraţiei parlamentare, PSD şi-a dat arama pe faţă convocând deputaţii doar formal, pentru ca Guvernul să aibă mână liberă la dat ordonanţe, arată USR.
Şedinţa Camerei Deputaţilor din data de 9 ianuarie
Şedinţa Camerei Deputaţilor din data de 9 ianuarie (Facebook, Cătălin Drulă)

Doar 36 de deputaţi au participat la şedinţa Camerei Deputaţilor convocată de PSD cu doar o oră înaintea începerii, atrag atenţia deputaţii USR Cristian Ghinea şi Cătălin Drulă, criticând modul hei-rupist în care Dragnea i-a chemat la muncă pe deputaţi doar pentru ca Guvernul să poată da ordonaţe de urgenţă.

O nouă zi, o nouă experienţă suprarealistă. Astăzi, plenul Camerei cu 36 de deputaţi (din 329).

Pentru context: săptămâna trecută s-au terminat lucrările Parlamentului urmând să fie reluate la 1 februrarie (conform Constituţiei). Evident, cei mai mulţi parlamentari sunt plecaţi din Bucureşti în acest moment.

Aşa că să-i convoci cu o oră înainte într-un plen extraordinar, e un act nedemocratic, chiar dacă PSD insistă că totul e ok şi regulamentar. E nedemocratic pentru că se încalcă însuşi principiul de bază de reprezentativitate în momentul în care (fizic) 90% din parlamentari nu pot ajunge la lucrări.

Se foloseşte această procedură - în afara uzanţelor - pentru ca Guvernul să aibă mână liberă la ordonanţe de urgenţă în luna ianuarie (în timp ce Parlamentul e convocat doar formal). Adică după ce ne-au adormit frumos cu poveşti despre rolul Parlamentului "care va fi repus în drepturi", acum îşi dau arama pe faţă", scrie, pe Facebook, Cătălin Drulă.

La rândul său, Cristian Ghinea acuză şi el că PSD a făcut regulile astfel încât Parlamentul să poată funcţiona cu 35 de deputaţi:

"Din ciclul Dorel la Guvernare...

Cam aşa arată Parlamentul sub înţeleapta conducere a dlui Dorel Dragnea.

Care s-a enervat că nu încape bugetul pe promisiunile electorale şi a convocat plen brusc, peste o oră.

Mai grav este că au făcut regulile astfel încât Parlamentul poate funcţiona cu 35 de deputaţi.

Da, e regulamentar, a explicat dl Nicolicea.

Colegii USR din ţară au comandat ceva aparate de teleportare, ca să ne putem face datoria pentru care am fost aleşi.

Şi ţin minte prima şedinţă a Biroului Permanent, cum ne spunea dl Dragnea că începe o nouă viaţă a democraţiei parlamentare în România. Frumos discurs. Ca şi acela cu România normală ţinut de înlocuitorul lui Dorel pe scaunul de prim-ministru.

Lehamite", scrie Ghinea.

Reamintim că Liviu Dragnea a recunoscut ieri, la scenă deschisă - cu alte cuvinte, în discuţiile cu presa, că a convocat Camera Deputaţilor "cu un scop precis, şi anume să dea posibilitatea Guvernului să lucreze."

"Aşa cum bine ştiţi PNL a atacat la CCR legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare. Pentru a scoate Guvernul din această situaţie, Camera Deputaţilor a intrat în sesiune extraordinară", a explicat Dragnea.