Din colecţia reţete vechi: Ciorbă de porc cu zeamă de varză şi hrean - o combinaţie foarte sănătoasă

Această ciorbă este un adevărat balsam pentru stomac, în special după zilele de sărbători cu mese îmbelşugate. Celor cărora le place ciorba acră şi consistentă, cu siguranţă vor fi încântaţi să o încerce.
Ciorbă de porc cu zeamă de varză şi hrean
Ciorbă de porc cu zeamă de varză şi hrean (Maria Matyiku / Epoch Times)

Această ciorbă mai este cunoscută şi sub denumirea de zamă de porc cu moare de varză şi hrean sau ciorbă săsească cu hrean. Se prepară în general iarna, şi este un adevărat balsam pentru stomac, în special după zilele de sărbători cu mese îmbelşugate, sau ori de câte ori se face abuz de mâncare. Celor cărora le place ciorba acră şi consistenţă, cu siguranţă vor fi încântaţi să o încerce.

Este o combinaţie extrem de sănătoasă, considerând că atât hreanul cât şi zeama de varză sunt foarte cunoscute pentru beneficiile lor pozitive asupra sănătăţii, ambele fiind recomandate atât în curele de slăbire cât şi ca adjuvant natural în menţinerea unei digestii sănătoase.

Ingrediente:

500 g carne de porc cu oase, de preferat de la coaste cu puţin zgârci,
2-3 morcovi,
1 pătrunjel,
o bucăţică de rădăcină de ţelină,
1 ceapă,
o jumătate de ardei sau o jumătate de linguriţă de paprică (opţional),
1/2 cană de orez (opţional),
500 ml zeamă de varză acră (moare),
3-4 linguri de rădăcină de hrean rasă fin,
pătrunjel verde,
sare şi piper după gust

Modul de preparare:

Carnea de porc se taie în bucăţele şi se pune la fiert într-o oală de mărime mijlocie. După ce apa începe să clocotească, se reduce focul la mediu/mic şi cu ajutorul unei spumiere se îndepărtează spuma ce se formează la suprafaţă apei.

Morcovii, pătrunjelul, ardeiul şi rădăcina de ţelină se taie în cubuleţe. Cam la un sfert de oră după ce carnea a început să fiarbă se adaugă zarzavatul. Ceapa se pune întreagă, după ce în prealabil s-a curăţat de coajă. Se măreşte din nou focul, până când ciorba începe să dea în clocot, după care se aduce din nou focul la mediu/mic.

Pentru a da consistenţă ciorbei se adaugă şi o jumătate de cană de orez curat şi spălat în apă rece. Ciorba se lasă să fiarbă în continuare până ce carnea şi zarzavaturile sunt fierte.

La sfârşit, se adaugă zeama de varză şi se lasă să mai dea câteva clocote, apoi se stinge focul de sub ciorbă. În cazul în care zeama de varză e prea acră, este indicat să adăugaţi zeama de varză treptat şi să gustaţi după fiecare adăugare, astfel încât să puteţi potrivi cât de acră şi cât de sărată doriţi să fie ciorba. Dacă este nevoie se mai adaugă sare şi paprică în cazul în care nu aţi pus ardei în ciorbă.

După ce se stinge focul de sub oală, se adaugă hreanul ras fin. Se amestecă bine, apoi se presară pe deasupra frunze de pătrunjel verde, tocate mărunt.

Ciorba se lasă cam 10 minute acoperită cu un capac, dând timp aromelor să se combine şi să pătrundă bine în ciorbă.

Se serveşte cu mămăligă fierbinte şi ardei iute. Unii preferă ciorba clară, alţii adaugă smântână.

Notă:

Hreanul, utilizat pentru a trata diverse boli încă din cele mai îndepărtate timpuri, este cunoscut pentru iuţeala şi mirosul deosebit de puternice. Naturopaţii sugerează folosirea hreanului într-o mulţime de indicaţii, dintre care enumerăm doar câteva: este recomandat în curele de slăbire deoarece ajută la pierderea în greutate; ajută la scăderea tensiunii arteriale; indicat împotriva osteoporozei; îmbunătăţeşte sistemul imunitar şi digestia prin stimularea secreţiei sucurilor gastrice şi intestinale, a bilei şi enzimelor din pancreas; având un puternic efect antibiotic, ajută la distrugerea bacteriilor şi la atenuarea diferitelor deficienţe respiratorii. Datorită nivelurilor sale extrem de ridicate de glucosinol, se spune că hreanul ajută la prevenirea cancerului.

Zeama de varză sau moarea de varză cum se mai numeşte în alte zone, este foarte bogată în săruri minerale, fermenţi şi enzime. Consumarea ei contribuie la vitaminizarea organismului şi întărirea sistemului imunitar. De asemenea, moarea are un efect detoxifiant asupra organismului, stimulează arderea grăsimilor şi în acelaşi timp stabilizează şi apetitul, fiind recomandată în curele de slăbire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură