Din ianuarie: China îi va vâna mai efectiv pe refugiaţi de capital - începe schimbul internaţional de date

Începând cu 1 ianuarie 2017, a început proiectul de schimb de date între 105 state, care va verifica evazioniştii fiscali. China speră prin participare să-i găsească pe funcţionarii corupţi din ţară şi străinătate.
“Funcţionarii goi” devin responsabili pentru o bună parte din capital scurs în străinătate din China.
 
“Funcţionarii goi” devin responsabili pentru o bună parte din capital scurs în străinătate din China.   (Foto: AFP / Getty Images – Epoch Times Germania)

Din februarie 2014 OECD - Organizaţia pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică - a luat hotărârea, la întrunirea ministerelor finanţelor G20, să se creeze un standard pentru schimbul internaţional de date, în vederea depistării evazioniştilor fiscali.

Pe 1 ianuarie 2017 va intra în vigoare un sistem de urmărire a evaziunii fiscale, iar cele 105 ţări semnatare vor lua parte la el.

În cadrul acestui schimb de infirmaţii, autorităţile oricărei ţări vor putea avea informaţii despre datele bancare ai utilizatorilor de conturi din celelalte 104 de ţări - atât conturi private cât şi de firmă. Toate datele relevate din punctul de vedere al impozitului pot fi solicitate, cum ar fi nume titular cont, adresă, identificator fiscal, număr de cont, balanţa contului şi dobânda.

"Oficialii goi" ai Chinei care fug cu banii - o problemă imensă a regimului comunist

De câţiva ani China trebuie să facă faţă unui adevărat exod de capital. Mare parte din acest capital este sifonat în străinătate de către "oficialii goi" - oficiali chinezi care vând totul şi fug cu banii - de obicei în SUA.

Fenomenul a luat o amploare atât de mare încât a determinat regimul comunist de la Beijing să trimită numeroase echipe de detectivi pe teritoriul SUA (fără mandat din partea acesteia), pentru a-i prinde pe fugari şi a-i aduce acasă împreună cu fondurile lor - SUA a devenit după un timp suficient de afectată de echipele clandestine care operau pe teritoriul său încât Barack OBama a adresat problema în cadrul unei întâlniri oficiale cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Motivul pentru un asemenea exod de capital sunt multiple, variind de la încercarea de a scăpa de controalele de capital impuse de regim, până la ascunderea fondurilor ilicite, pe fondul campaniei anti-corupţie pornite de preşedintele chinez Xi Jinping - sau chiar de a scăpa de viitorul tot mai instabil din punct de vedere social, prognozat pentur societatea chineză.

Astfel că unul dintre beneficiile noului sistem impus pentru a prinde unii evazionişti fiscal, este că regimuri autoritare precum China îi vor putea prinde pe cei care scapă de controalele de capital impuse de regim.