“Din punctul de vedere al siguranţei, Teatrul Nottara îşi poate relua imediat activitatea” (Expert)

Teatrul Nottara a dat vestea mult aşteptată: din toamnă îşi poate relua activitatea obişnuită, în clădirea care i-a fost casă timp de 55 de ani.
Teatrul Nottara
Teatrul Nottara (rfi.ro)

După şapte luni de când a suspendat spectacolele din sediul de pe Magheru, ca urmare a promulgării Legii nr. 282/18.11.2015, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, Teatrul Nottara anunţă că din 10 octombrie va putea funcţiona în sediul său.

Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă în cadrul căreia s-a prezentat rezultatul expertizei seismologice realizate la cele două imobile din administrarea instituţiei, respectiv cel din Bd. Magheru nr. 20 şi cel din Str. Jules Michelet nr. 2 - 6, construite în 1945. Echipa de expertiză, formată din specialişti recunoscuţi în domeniu, condusă de către prof. univ. dr. ing. Paul Ioan, a evaluat construcţia şi a ajuns la concluzia că imobilele ridicate de marele inginer Liviu Ciulley pentru fiul său, regizorul Liviu Ciulei, NU se încadrează la clasa I de risc seismic, întrucât acestea „au avut o comportare bună atât la acţiunile din exploatare, cât şi la cele seismice, fără pierderi de stabilitate sau avarii ale elementelor de rezistenţă.

Acest lucru presupune o consolidare mult mai uşor de efectuat decât se anticipa, care va fi realizată de către PMB şi CGMB. Studiul de fezabilitate, proiectul şi licitaţia (adică partea birocratică) durează cam doi ani, vreme în care teatrul îşi poate desfăşura activitatea curentă în sediu. Prezent la conferinţă, ministrul Nicolae Noica a declarat public că „nu există niciun pericol, se poate relua activitatea în Teatrul Nottara.”

Măsurile propuse de specialişti pentru consolidarea clădirii sunt:

Consolidarea se va realiza, în principal, prin aplicarea de torcret pe ambele feţe pe toţi pereţii structurali de zidărie confinaţi cu elemente din beton armat. Soluţia se va aplica de la subsol până la ultimul nivel.

Stâlpii singulari vor fi consolidaţi prin confinare cu ţesătură din fibră de carbon.

Aticul zonei centrale a Sălii de Spectacol se va demola până la până la nivelul planşeului Sălii şi se va reface şarpanta pe noua geometrie.

După realizarea măsurilor de intervenţie şi consolidare clădirea se va încadra în clasa de risc seismic Rs III.

„În traducere personală şi subiectivă, dar „aprobată” cu zâmbet îngăduitor de către Domnul Profesor Paul Ioan: imobilul nostru e un pacient cu o vârstă respectabilă, care se ţine bine, are câteva chisturi ce trebuie operate pentru a nu se maligniza şi mai are nevoie de operaţii estetice. După aceeea va trăi sănătos, şi noi pe lângă el, încă vreo câţiva zeci de ani” – traducător, Marinela Ţepuş, managerul Teatrului.

Pe parcursul verii, când teatrul este închis, spaţiile sale vor fi igienizate, iar, la începutul stagiunii 2016-2017, porţile „teatrului de pe bulevard” se redeschid pentru toţi amatorii de spectacole de calitate. Întoarcerea oficială va avea loc cu ocazia celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(în) pe Bulevard, care se va desfăşura în perioada 10 - 22 octombrie 2016.

În intervalul decembrie 2015 - iunie 2016, Teatrul Nottara a susţinut peste 80 de reprezentaţii în 37 de spaţii: în Bucureşti: Sala de spectacole a Palatului Cotroceni, Cercul Militar Naţional, Institutul Balassi, Colegiul Naţional Mihai Viteazul, Parcul Sebastian, Grand Cinema&More, precum şi la teatre care au acceptat să găzduiască trupa aflată în „exil” (Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul Mic, Teatrul Ţăndărică, teatrul de Artă); în ţară: Târgovişte, Constanţa, Buzău, Sibiu, Braşov, Arad, Râmnicu-Vâlcea, Drobeta Turnu-Severin; în străinătate: Chişinău, Koln, Paris, Cracovia, Vraţa, Bruxelles, Kisvarda. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, numărul reprezentaţiilor a fost cu 60% mai mic, iar veniturile obţinute au reprezentat doar o treime din cele aferente aceleiaşi perioade.

Managerul Teatrului Nottara, Marinela Ţepuş, a declarat: Ne întoarcem acasă. Mulţumesc tuturor celor care ne-au fost alături. Îmi vine să râd şi să plâng. De fericire. Iar de mâine, la muncă. La Nottara.” Ea a ţinut să le mulţumească tuturor celor care au susţinut instituţia în această perioadă şi le-a înmânat participanţilor diplome de „parteneri întru rezistenţă pentru excelenţă”.