Din reţetele copilăriei - Prăjitura cu prune şi cremă

Prăjitura cu prune şi cremă
Prăjitura cu prune şi cremă (Maria Matyiku / Epoch Times)

Această prăjitură cu prune şi cremă este un desert rustic simplu şi plin de savoare. Un desert cu care bunicile noastre ne răsfăţau în ultimele săptămâni de vacanţa de vară, când prunele erau în plin sezon. Gustul dulce acrişor al prunelor brumării se combină perfect cu stratul fin de cremă care se pune peste prunele însiropate.

Imaginaţi-vă o bucată de prăjitură călduţă, îmbibată în sucul prunelor coapte si o cremă care ţi se topeşte în gură...

Ingrediente:

300 g făină
225 g de zahăr pudră
100 g unt sau ulei
1 ou
un praf de sare

1 kg de prune
100 g zahăr
1 linguriţă de scorţişoară

4 ouă

100 g unt
180 g de zahăr

4 linguri de smântână

Modul de preparare

Prunele se spală bine, se taie în jumătate pe lungime şi apoi se curăţă de sâmburi. Peste prune se presară 100 g de zahăr şi o linguriţă scorţişoară şi se amestecă uşor până când zahărul înveleşte prunele uniform. Prunele se pun deoparte.

Tava în care se coace prăjitura se unge cu grăsime şi se tapetează cu făină.

Între timp se prepară un aluat fraged din făină cernută în care se amestecă cu zahărul, untul, sarea şi oul întreg. Se frământă până când aluatul se omogenizează şi se poate modela uşor. Deoarece este foarte fraged, foaia se întinde în interiorul tăvii tapetate presând uşor cu degetele, având grijă să fie distribuit uniform, şi să treacă un cm în sus pe laturile tăvii.

Deasupra se aşează prunele.

Peste prune, se toarnă o cremă preparată în felul următor. Gălbenuşurile de la 3 ouă se freacă cu zahărul, se adaugă untul, apoi smântână. Separat se bat albuşurile spumă, apoi se adăugă în compoziţia de gălbenuşuri.

Crema se toarnă peste prune şi se dă la cuptorul încins la 180 c.

Când crema de deasupra primeşte o culoare aurie, iar aluatul se desprinde uşor de pe marginea tăvii, prăjitura este gata.

Se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească. Înainte de servire se pudrează cu zahăr praf.