Dionis Cenuşă: Iniţiativa PD de a "europeniza" Constituţia RM le va alimenta rezervorul electoral

O intervenţie chirurgicală în textul Constituţiei ar putea avea efecte politice majore, în special în regiunile pro-ruse ale RM. Un nou val de polarizare a ţării va deveni inevitabil, afirmă analistul politic.
Constituţia Republicii Moldova.
Constituţia Republicii Moldova. (moldnews.md)

În contextul propunerii lui Vladimir Plahotniuc şi a democraţilor de a transforma integrarea europeană a Republicii Moldova în prevedere constituţională, analistul politic Dionis Cenuşă crede că Partidul Democrat (PDM) calcă înainte în direcţia extinderii pe dreapta a eşichierului politic, acolo unde cetăţenii sunt mai degrabă pro-europeni decât moldovenişti.

”Plahotniuc înţelege că pentru modificarea Constituţiei e nevoie de 67 de voturi, pe când el controlează, poate influenţa sau poate atrage 71 de voturi. Chiar dacă socialiştii şi eventual comuniştii vor refuza să modifice Constituţia, ceilalţi ar putea să accepte ideea”, comentează analistul politic.

Dionis Cenuşă menţionează că pentru a modifica Constituţia va fi nevoie de PLDM. Un asemenea scenariu va forţa liberal-democraţii să aleagă între statornicirea vectorului european şi respectiv susţinerea unei iniţiative venite de la PDM. Este important de reţinut că PLDM înţelege că nu are şanse electorale în 2018 şi că socialiştii sunt în forţă. O faţetă a acestei dileme politice este de natură morală. PLDM va trebui să cântărească bine preţul unui vot favorabil pentru ţară, dar care îl avantajează în primul rând pe Plahotniuc şi democraţi.

”O asemenea intervenţie chirurgicală în textul Constituţiei va avea efecte politice majore, în special în regiunile pro-ruse ale ţării. Evident, se vor intensifica discuţiile despre expunerea acestui subiect unui plebiscit, preşedintele Dodon fiind primul care o face şi care va fi susţinut de UTA Găgăuzia şi alţii. Un nou val de polarizare a ţării va deveni inevitabil”, a adăugat Cenuşă.

În opinia analistului, pe fundalul iniţiativei de a "europeniza" Constituţia R. Moldova din raţionamente şi tactici politice, democraţii vor reuşi să-şi alimenteze rezervorul electoral prin confruntarea cu forţele pro-ruse şi pentru integrare europeană. Totodată, aceasta le creează oportunităţi pentru a influenţa sau devia mesajele de mobilizare ale opoziţiei extra-parlamentare, recent revitalizată.

”Dar poate "europenizarea" Constituţiei să fie benefică pentru europenizarea unei ţări şi a populaţiei, puternic divizate pe principii geopolitice? Este această iniţiativă în favoarea unui vector european stabil pentru Moldova sau, din contra, aceasta îi va dezbina şi mai mult bazele sociale şi legitimitatea?”, a conchis politologul.

Vladimir Plahotniuc a anunţat marţi că va iniţia procedura de modificare a Constituţiei prin introducerea unei referinţe potrivit căreia orientarea strategică a R. Moldova este integrarea europeană.