Dionis Cenuşă: Medicii din R. Moldova continuă să fie sub riscul major de contaminare cu virusul Wuhan

Opoziţia de la Chişinău trebuie să ridice subiectul protecţiei medicilor pe agenda Parlamentului, acesta fiind un subiect de importanţă vitală, afirmă Dionis Cenuşă.
Medic istovit
Medic istovit (facebook.com/Ala Nemerenco)

Republica Moldova a ieşit din “starea de urgenţă” şi a intrat în “starea de urgenţă de sănătate publică”, constată politologul Dionis Cenuşă menţionând că unicii care rămân în ecuaţia responsabilităţii sunt personalul medical, care vor trebui să muncească la fel de mult.

Expertul atenţionează că medicii au primit mulţumiri de la autorităţile moldovene, salarii suplimentare etc., dar nu au primit asigurări că sunt stabilite condiţii tehnice necesare pentru a nu se contamina.

Deşi circa 30% din totalul persoanelor infectate sunt sau au fost cei din sectorul medical, nici după 2 luni de stare de urgenţă nu au fost stabilite condiţiile exacte care facilitează contaminarea personalului medical - lipsa echipamentului de protecţie, calitatea acestuia sau condiţiile fizice de la instituţiile medicale (ieşiri separate).

În opinia analistului, cât timp nu au fost efectuat asemenea anchete, senzaţiile de frică pentru cei din sectorul medical nu se pot schimba. Doar mulţumiri şi mărirea salariului nu este suficient.

„Se observă că adrenalina pentru competiţie politică s-a ridicat, iar aceasta poate umbri alte subiecte de importanţă vitală. Luni, dacă nu cei care guvernează, atunci măcar opoziţia trebuie să ridice subiectul protecţiei medicilor pe agenda Parlamentului”, a concluzionat Dionis Cenuşă.

”In fiecare zi primim câte o mască. Să vedeţi şi să nu credeţi cum se roagă asistentele care fac tura 24 de ore să li se dea măcar 2 măşti... Dar se răspunde că nu sunt. Asta dupa atâtea ajutoare...!?

Ne-au adus costume de protecţie Covid de pe vremea razboiului cred, miroseau a umed, mai pe scurt suntem uitaţi de toţi, de teste nu mai vorbim, nu s-a facut nici unul chiar dacă am avut cazuri de medici infectaţi şi am fost în contact cu ei. Dacă e posibil scrieţi despre noi”, sunt mesajele a doi lucrători medicali din R. Moldova publicate pe contul de socializare de către Ala Nemerenco, fost ministru al Sănătăţii în Cabinetul Sandu.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, în R. Moldova au fost înregistrate sâmbătă alte 189 cazuri de infecţie cu noul Coronavirus dintre care 30 sunt lucrători medicali: medici – 9, asistenţi medicali – 13, personal auxiliar – 8.

Mai mult, până la data de 16 mai, au fost confirmate 1290 cazuri de infectare în rândul angajaţilor din cadrul sistemului medical, dintre care 302 medici, 483 asistenţi medicali, 65 felceri, 19 farmacişti şi 421 de lucrători auxiliari. 11 lucrători medicali au decedat din cauza infecţiei cu virusul Wuhan.