Dionis Cenuşă: PDM rămâne în jocul politic de la Chişinău, fiind prezenţi în instituţiile de stat

Dionis Cenuşă, politolog din R. Moldova
Dionis Cenuşă, politolog din R. Moldova (facebooc.com)

Blocul ACUM a chemat în mod repetat socialiştii la dialog în grupul de lucru intra-parlamentar dorind astfel să salveze Republica Moldova de alegeri anticipate, care ar fi acceptabile pentru PD şi PSRM.

În context, politologul Dionis Cenuşă susţine că în loc de un dialog imperfect cu ACUM, socialiştii caută alte soluţii, care însă duc spre construcţii politice fragile. „Preşedintele Dodon caută să ocolească ordinea paşilor de formare a guvernului, dar pentru asta are nevoie de hotărârea Curţii Constituţionale.”

Analistul menţionează că momentan la Chişinău există forţe politice care depun eforturi pentru a evita alegerile anticipate. Totodată, se încearcă calibrarea paşilor politici cu prevederile constituţionale.

„Oricum, cât de mult nu ar dori ACUM sau socialiştii să excludă democraţii din jocul politic, aceştia rămân în ecuaţie neinvitaţi deoarece sunt prezenţi în instituţiile de stat”, a conchis Dionis Cenuşă.

Igor Dodon a cerut Curţii Constituţionale să stabilească dacă şeful statului poate numi un candidat la funcţia de premier chiar dacă noul Parlament nu are conducere. Preşedintele a cerut ca subiectul să fie examinat de urgenţă, sperând că în cazul când CCM vă spune că este obligat să caute un candidat, el să înceapă negocieri cu partidele politice.