Dionis Cenuşă: Protestele paşnice, cel mai bun instrument de presiune asupra guvernării R. Moldova

Protestele pro-statul de drept de la Chişinău resuscitează sentimentele cetăţeneşti, care sunt încă inhibate, iar cel mai durabil stat de drept se construieşte cu propriile mâini, voci şi curaj, afirmă analistul politic.
Protest în faţa Primăriei Chişinău după invalidarea alegerilor de către instanţele de judecată
Protest în faţa Primăriei Chişinău după invalidarea alegerilor de către instanţele de judecată (facebook.com/ion terguţă)

Politologul Dionis Cenuşă susţine că desfăşurarea manifestaţiilor paşnice ar fi cel mai bun instrument pentru a pune presiune asupra guvernării de la Chişinău, dar şi a provoca reflexe de normalitate în interiorul sistemului, unde mai există porţiuni sănătoase. Altfel, spargerea gheţii nu se poate produce.

Analistul politic menţionează că protestele au o semnificaţie enormă pentru cei care au votat în favoarea opoziţiei extra-parlamentare. Acest exerciţiu resuscitează sentimentele cetăţeneşti, care sunt încă inhibate. „Să nu uităm despre rezistenţa cetăţenilor armeni de câteva săptămâni în urmă, care au forţat sistemul să renunţe la un premier compromis şi să aducă la guvernare liderii mişcării pro-reformă.”

La Bruxelles, instituţiile şi oficialii europeni vor să vadă că cetăţenii doresc schimbare şi protestează pentru a schimba lucrurile, a adăugat expertul precizând că presiunea din exterior este utilă şi vitală pentru a disciplina sistemele politice oligarhizate, dar aceasta are nevoie de presiunea internă, care în fond reprezintă suveranitatea poporului, care nu poate fi înlocuită cu niciun fel de intervenţie din exterior.

În concluzie, Dionis Cenuşă notează că cine poate să protesteze şi este în R. Moldova trebuie să o facă deoarece cea mai durabilă democraţie şi stat de drept se construiesc cu propriile mâini, voci şi curaj.

De menţionat că un nou protest faţă de invalidarea alegerilor primarului municipiului Chişinău se organizează duminică, 24 iunie, la ora 14:00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe