Dionis Cenuşă: Rusia pariază pe socialişti în alegerile parlamentare din R. Moldova

PSRM are nevoie de o relaţie moldo-rusă cât mai productivă, de aceea Dodon merge des la Moscova. Socialiştii vor să preia total puterea, să nu o mai împartă cu PD, consideră analistul politic.
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com)

Politologul Dionis Cenuşă susţine că regularitatea cu care preşedintele Igor Dodon se întâlneşte cu liderul rus Vladimir Putin ar indica faptul că Rusia pariază în definitiv pe socialişti în alegerile parlamentare din 2019.

”Acest lucru nu se datorează doar gesturilor de loialitate ale preşedintelui Dodon, cât semnalului că factorul rusesc planifică să-şi restabilească vizibilitatea după practic 10 ani de retragere, nu şi dispariţie”, comentează analistul.

În opinia lui Dionis Cenuşă, socialiştii au nevoie mai mult decât Kremlinul de o relaţie moldo-rusă cât mai prolifică. Este clar că aceştia vor să preia puterea şi mai puţin să o împartă cu democraţii sau, şi mai grav, să devină victima unor dezmembrări post-electorale similare celor prin care au trecut comuniştii.

”Odată cu răcirea relaţiilor cu UE, política externă a Moldovei devine volatilă şi poate fi uşor oscilată de atractivitatea factorilor externi non-europeni decât de interesele naţionale, formal şi strategic ancorate în integrarea europeană”, a conchis expertul.

În perioada 31 octombrie – 1 noiembrie, şeful statului întreprinde o vizită oficială în Federaţia Rusă unde va avea întrevederi cu Vladimir Putin, cu Patriarhul întregii Rusii, Kirill, cu preşedintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin şi cu alţi oficiali ruşi.