Dionis Cenuşă: Simpatiile pro-europene ale moldovenilor se reabilitează

În calitate de partid cu orientare pro-europeană, Partidul Democrat din Moldova s-a discreditat şi continuă să o facă, dar depune eforturi mari pentru a crea senzaţia că lucrurile se stabilizează, afirmă politologul Dionis Cenuşă.
Dionis Cenusa, analist politic "Expert-Grup"
Dionis Cenusa, analist politic "Expert-Grup" (Facebook.com/dionis.cenusa)

Politologul Dionis Cenuşă, din cadrul Centrului analitic independent Expert-Grup, a declarat recent că, potrivit unor sondaje, chiar dacă forţele pro-UE vechi de la Chişinău ar fi discreditate sau colapsate, iar cele noi încă nu au intrat în posesia pârghiilor de putere, simpatiile pro-europene ale moldovenilor s-ar reabilita, iar odată cu multiplicarea dispoziţiei pro-europene ar avea loc o descreştere a sprijinului pentru Uniunea Euroasiatică.

În contextul analizei, expertul ţine totuşi să precizeze că sondajele sunt nişte creaţii fragile şi pot fi uşor deformate, mai ales în ţări ca Moldova unde partidele doresc să-şi creeze propriile case de sondaj.

”În Republica Moldova partidele de orientare pro-europeană fie sunt emergente şi nu au acces la putere, şi aici vorbim despre partidele gen PAS sau Platforma DA, fie sunt partide care s-au discreditat şi continuă să o facă, dacă vorbim de Partidul Democrat. Deci, avem două tipuri de partide care, din păcate, nu reuşesc să cuprindă în totalitate votanţii ce au o perspectivă europeană cât de cât clară”, menţionează Dionis Cenuşă într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Politologul notează că percepţia faţă de vectorul pro-european ar fi modelată de mediul înconjurător din ţară şi exterior, aşa cum este interpretată de către mass media. Acelaşi lucru este valabil şi pentru opţiunea geopolitică pro-rusă.

”Da, ultimele trei sondaje din octombrie 2016 până în octombrie 2017 denotă semne pozitive pentru vectorul european”, a adăugat analistul, precizând că un sondaj făcut în noiembrie 2017, de către altă casă de sondaj ar putea arăta o cu totul altă imagine, inclusiv una negativă. Factorii ar putea varia de la o nouă criză politică cu implicarea guvernării moldovene, care îmbracă straie de pre-europeni, până la un nou val de atacuri teroriste în ţările UE etc.

În concluzie, expertul punctează că guvernarea de la Chişinău a obţinut în ultimul timp unele aprecieri pozitive din partea FMI. Deşi aceste aprecieri au fost moderate, fiind combinate şi cu critică, Partidul Democrat a depus foarte multe eforturi pentru a crea senzaţia că lucrurile se stabilizează, revin la normalitate. ”În realitate, însă, ceea ce guvernarea reuşeşte cu adevărat e să folosească cu iscusinţă aparatul administrativ şi, desigur, sursele media pe care le controlează şi care în mod eficient creează o imagine pozitivă pentru democraţi şi liderii acestora.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe