Dionis Cenuşă: Socialiştii nu au câştigat alegerile la Hânceşti, mai degrabă a făcut-o virusul

Costurile alegerilor de la Hânceşti pot fi mari, dacă se va observa o răspândire a virusului Wuhan. Partidele vor trebui să fie taxate la alegerile prezidenţiale dacă acestea vor mai avea loc în 2020, afirmă Dionis Cenuşă.
Dionis Cenuşă
Dionis Cenuşă (expert-grup.org)

Politologul Dionis Cenuşă consideră că alegerile de duminică din Hînceşti, în contextul coronavirusului, au demonstrat un grad avansat de iresponsabilitate din partea guvernării şi opoziţiei, dar şi a întregii clase politice de la Chişinău.

Acesta susţine că socialiştii nu au câştigat alegerile, mai degrabă a făcut-o virusul, din cauza căruia participarea la vot a fost alterată substanţial. Aparent, PSRM a obţinut încă un deputat în Parlament, iar în total are 36 deputaţi. Au pierdut cei din opoziţie, deşi aceştia au reuşit să-şi sporească vizibilitatea în Hânceşti.

„Urmează să vedem care vor fi consecinţele iresponsabilităţii guvernării de a permite organizarea alegerilor. Costurile pot fi mari, dacă se observă răspândirea virusului, iar pentru acest lucru partidele în cauză vor trebui să fie taxate la alegerile prezidenţiale (dacă avem norocul să le desfăşurăm în 2020)”, scrie analistul pe pagina sa de Facebook.

În opinia lui Dionis Cenuşă, partidele din opoziţie au suferit un eşec formidabil nechemând la boicot pe propriii votanţi. „Sigur, nu puteau frâna alegerile, deoarece legea nu ar permite, dar peste 5000 de simpatizanţi puteau fi îndemnaţi să stea acasă. În rezultat, şi-ar fi salvat imaginea politică, dar cel mai important, i-ar fi protejat pe cetăţeni de riscul infectării cu COVID-19.”

Potrivit presei de la Chişinău, începând cu ziua de luni, 16 martie, ora 16-00, în localitatea Bălcean din Hânceşti a fost instituită carantina până la data de 31 martie în baza deciziei Comisiei raionale pentru situaţii excepţionale. Autorităţile locale au sistat activitatea tuturor instituţiilor, cu excepţia Punctului medical şi a oficiului poştal. Localnicilor li se interzice să părăsească localitatea, cu excepţia persoanelor în stare critică.

Candidatul Partidului Socialiştilor, Ştefan Gaţcan, a câştigat alegerile parlamentare în circumscripţia electorală uninominală nr. 38, municipiul Hânceşti. Rata participării la vot a fost de doar 23,33% sau 14401 alegători. Alegerile de la Hânceşti s-au desfăşurat în pofida faptului că în R. Moldova a fost anunţat Cod Roşu de alertă privind infecţia cu virusul Wuhan, iar mai mulţi politicieni, experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile au cerut amânarea scrutinului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe