Director al Skunk Works afirmă că SUA ar avea deja un bombardier hipersonic

SUA lasă să se vadă un avion hipersonic la un hangar din Florida
SUA lasă să se vadă un avion hipersonic la un hangar din Florida (Captură Google Earth)

Misterioasa echipă Skunk Works a companiei Lockheed Martin ar fi divulgat informaţii despre un avion hipersonic finalizat – o versiune îmbunătăţită a avionului cu viteză Mach 3, SR-71 “Son of Blackbird”, retras de mult timp din utilizare.

Jack O’Banion, vicepreşedinte al Departamentului pentru strategie şi programe de dezvoltare avansată din cadrul Lockheed Martin, a sugerat săptămâna trecută, la o conferinţă aerospaţială, că avionul hipersonic SR-72 ar fi deja fabricat.

La forumul SciTech al Institutului de Aeronautică şi Astronautică al SUA, O’Banion a prezentat un diapozitiv cu un prototip digital al avionului hipersonic şi a precizat că „fără transformarea digitală”, bazată pe noile capabilităţi de calculare şi evaluare, avionul supersonic nu ar fi putut fi dezvoltat.

„Fără transformarea digitală, avionul pe care îl vedeţi acolo nu ar fi putut fi realizat. De fapt, în urmă cu cinci ani nu ar fi putut fi realizat”, a susţinut acesta.

Săptămâna trecută, Google Earth a descoperit un „avion hipersonic” misterios în Florida, ascuns la baza secretă – avionul semăna cu SR-72. În mod convenabil, Pratt & Whitney şi Sikorsky Aircraft Corporation sunt localizate doar la o aruncătură de băţ de baza aeriană secretă care găzduia misteriosul avion. Interesant de notat, Pratt & Whitney produce motorul cu combustie supersonică pentru vehiculul supersonic X-51A WaveRider.

Din moment ce misterioasa echipă Skunk Works se află în Palmdale, California, este improbabil ca avionul supersonic zărit în Florida să fie SR-72 ci, mai degrabă, un avion înrudit cu Falcon-Hypersonics.

Potrivit Bloomberg, directori ai echipei Skunk Works nu au putut furniza informaţii suplimentare cu privire la faptul că „Lockheed Martin se pregăteşte să predea Pentagonului un avion hipersonic top-secret şi nu a dezvăluit cât de mult ar fi progresat proiectul”. Rămâne un mister dacă noul avion va fi manevrat de un pilot sau de la distanţă.

Mai mult, Lockheed nu a confirmat niciunul dintre comentariile lui O’Banion. Contractorul în sectorul apărării aerospaţiale „continuă să progreseze şi să testeze tehnologii care vor fi benefice zborului hipersonic”, a susţinut într-un e-mail purtătoarea de cuvânt a companiei, Melissa Dalton.

„Un Sistem Hipersonic Reutilizabil (RHS) este o soluţie mai îndepărtată care va fi posibilă prin activitatea de cercetare pe care o desfăşurăm în prezent”, a adăugat ea.

Nu este prima dată când mass media şi-a concentrat atenţia pe programul hipersonic al celor de la Lockheed Martin.

Rob Weiss, vicepreşedinte executiv la Lockheed şi managerul general al Departamentului pentru Programe de Dezvoltare Avansată, a declarat pentru Aviation Week.

„În ultimii 20 de ani am afirmat că ne aflăm la doi ani distanţă de avioanele hipersonice, dar mai spun că tehnologia este matură şi noi, împreună cu DARPA şi serviciile, lucrăm din greu pentru a plasa această capabilitate în mâinile soldaţilor noştri cât mai curând posibil... Nu pot să vă ofer niciun termen limită sau detalii specifice despre capabilităţi. Totul este foarte sensibil. Unii dintre adversarii noştri avansează repede în această direcţie şi este important să menţinem tăcerea referitor la ceea ce se întâmplă. Putem recunoaşte capabilitatea generală care este acolo, dar detaliile specifice ale programului nu pot fi dezvăluite”.

Pur şi simplu, Weiss a precizat că tehnologia hipersonică este “matură”, ceea ce ar putea indica faptul că SUA este aproape de o revoluţie hipersonică.

Singura întrebare este dacă superputerile care se opun Statelor Unite – China şi Rusia – au reuşit să dezvolte în secret propria lor versiune a acestui „potir de aur” pentru lupta aeriană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe