Director: Google “închide” proiectul motorului de căutare cenzurat Dragonfly destinat Chinei

(Getty Images)

Despre proiectul “Dragonfly” s-a aflat pentru prima dată anul trecut, generând proteste în rândul angajaţilor de rang mediu ai Google, în timp ce conducerea superioară urmărea revenirea pe piaţa gigantică chineză. După recentele acuzaţii făcute de co-fondatorul PayPal, Peter Thiel, că Google preţuieşte legăturile cu Beijingul, preşedintele american Donald Trump a promis că va investiga operaţiunile desfăşurate de gigantul hi-tech american.

Karan Bhatia, vicepreşedinte al Google pentru politică publică şi afaceri guvernamentale, a declarat marţi, în cadrul unei audieri în Comisia Judiciară a Senatului SUA, că Google a pus punct proiectului Dragonfly de construire a unui motor de căutare cenzurat în China. Remarcile au fost făcute ca răspuns la o întrebare pusă de senatorul republican Josh Hawley despre proiectele planificate şi potenţiale pe teritoriul chinez, potrivit buzzfeed News.

Răspunzând unei cereri de comentarii din partea unor organizaţii media, Google a indicat spre declaraţiile pe care le-a publicat în martie 2019: “După cum am susţinut de multe luni, nu avem niciun plan să lansăm motorul de căutare în China şi nici nu se depun eforturi pentru un astfel de proiect. Membrii echipei s-au transferat la noi proiecte”.

Remarcile au fost făcute după ce investitorul miliardar Peter Thiel a criticat Google, care este deţinut de Alphabet Inc., şi legăturile sale cu China comunistă la Conferinţa naţionala pe tema Conservatorismului ce a avut loc în urmă cu câteva zile la Washington, unde a cerut ca FBI şi CIA să investigheze Google pentru presupusul ajutor acordat armatei chineze, potrivit Axios.

Thiel, membru al comitetului de conducere al Facebook şi co-fondator al PayPal care a susţinut campania prezidenţială a preşedintelui Trump, aparent a cerut Google să clarifice dacă “managementul conducerii companiei consideră că a fost infiltrat în profunzime de spioni chinezi” şi dacă acesta ar fi motivul pentru care “a luat decizia, care aparent implică trădare, de a lucra cu armata chineză” şi nu cu Pentagonul.

Comentariile lui Thiel au fost luate în considerare de Trump, care le-a menţionat marţi şi a promis că va examina acţiunile Google.

“Investitorul miliardar în domeniul hi-tech Peter Thiel consideră că Google ar trebui investigat pentru trădare”, a precizat Trump într-un mesaj postat pe Twitter. “Administraţia Trump va arunca o privire!”

Câteva ore mai târziu, adresându-se reporterilor la o întâlnire de Cabinet la Casa Albă, Trump s-a referit la acest subiect şi a precizat că îl va încuraja pe Procurorul General William Barr să cerceteze acuzaţia şi să vadă dacă există vreun adevăr în acest sens.

Compania hi-tech Google nu a furnizat niciodată detalii privind controversatul proiect numit “Dragonfly”, fiind vag în privinţa lui de când a ieşit la iveală pentru prima dată în august 2018.

Documente divulgate au indicat faptul că motorul de căutare construit pentru statul comunist chinez ar identifica în mod automat website-urile blocate de aşa numitul Mare Firewall al ţării şi pur şi simplu le va scoate din rezultatele căutărilor. De asemenea, unele rapoarte au susţinut că inginerii companiei americane au fost pregătiţi pentru a se conforma regulilor de securitate ale guvernului chinez pentru a evita blocarea motorului.

Angajaţi Google au protestat împotriva proiectului anul trecut, iar în luna septembrie, un cercetător al companiei a demisionat în semn de protest împotriva Dragonfly. O lună mai târziu, în octombrie, vicepreşedintele american Mike Pence a cerut Google să suspende proiectul şi, în decembrie 2018, directorul general al companiei, Sundar Pichai, a fost supus unor întrebări la o audiere în Congres.

Google a fost îndelung criticat pentru că a încercat să deschidă în China proiecte controversate. După ani de controverse şi frecuşuri cu guvernul chinez, deşi cenzura ştiri precum masacrul din Tienanmen, Google a refuzat să facă lucruri care la vremea respectivă erau considerate compromisuri majore, astfel că a ajuns pe radarul partidului-stat comunist al Chinei care a început o campanie de defăimare împotriva concernului. În scurt timp Google s-a retras din China.

Totuşi, în ultimii ani, unele rapoarte au susţinut că gigantul american ar urmări să revină în China în condiţiile în care a observat că rivalii săi încep să îşi extindă prezenţa pe vasta piaţă tehnologică chineză.