Directorul CIA avertizează în legătură cu hackingul rusesc. SUA trebuie să fie în alertă

Tensiunile dintre Rusia şi SUA privind hackuirea emailurilor democraţilor americani tind să se amplifice. După ce secretarul american al Apărării a cerut Rusiei să nu interfereze cu alegerile prezidenţiale din SUA, directorul CIA a tras un semnal de alarmă cu privire la capabilităţile de hacking ale ruşilor.
John Brennan, fost director CIA în administraţia Obama
John Brennan, fost director CIA în administraţia Obama (Getty Images)

Directorul CIA John Brennan a avertizat duminică în legătură cu faptul că Rusia are capabilităţi excepţionale şi sofisticate în domeniul cibernetic, adăugând că SUA trebuie să fie în stare de alertă.

Când a fost întrebat într-un interviu televizat dacă Rusia încearcă să manipuleze alegerile prezidenţiale americane, Brennan nu a răspuns, dar a precizat că FBI-ul investighează hackuirea emailurilor Comitetului Naţional Democrat. În plus, el a adus în discuţie practicile agresive ale Moscovei de a colecta informaţii, precum şi accentul pus de ruşi pe spionajul în domeniul hi-tech.

“Cred că trebuie să fim foarte, foarte atenţi la ceea ce ar putea încerca să facă ruşii în ceea ce priveşte colectarea de informaţii în domeniul cibernetic”, a declarat el în timpul emisiunii “Face the Nation” la postul de televiziune CBS cu ocazia celei de-a 15-a comemorări a atacurilor din 11 septembrie 2001.

Referitor la ameninţările teroriste, Brennan a declarat că administraţia SUA este mult mai pregătită acum în cee ce priveşte schimbul de informaţii. El a lăudat Arabia Saudită ca “un bun exemplu al modului în care serviciile străine de spionaj pot lucra împotriva acestor organizaţii teroriste”.

Vineri, Congresul a trimis preşedintelui Barack Obama un proiect de lege bipartizan care va permite familiilor victimelor atentatelor din 11 septembrie să dea în judecată guvernul Arabiei Saudite. 15 din cei 19 terorişti implicaţi în deturnarea avioanelor în 11 septembrie au fost cetăţeni saudiţi. Administraţia Obama a declarat că în cazul în care cetăţenii americani pot intenta procese împotriva saudiţilor, atunci o ţară străină ar putea în schimb să dea în judecată SUA. Casa Albă a indicat că Obama se va opune măsurii din cauza faptului că această lege ar putea să se întoarcă împotriva Statelor Unite şi a temerilor că mişcarea ar putea submina o relaţie îndelungată, dar şi tensionată cu un aliat critic al SUA în Orientul Mijlociu.

În plus, în acel interviu, Brennan a apărat utilizarea dronelor americane pentru combaterea ameninţărilor.

De asemenea, el a precizat că grupul jihadist Statul Islamic a suferit o pierdere semnificativă a puterii în Irak şi Siria. “Ei [jihadiştii] nu mai deţin acelaşi tip de control asupra teritoriului precum au făcut în aceeaşi perioadă a anului trecut. Brennan a adăugat că Statul Islamic este acum o organizaţie “care eşuează” şi care şi-a pierdut avântul obţinut prin exploatarea zonelor anarhice din Siria şi Irak.

La rândul său, secretarul american al Apărării, Ashton B. Carter, a criticat săptămâna trecută Rusia, acuzând guvernul preşedintelui Vladimir Putin că demonstrează o “ambiţie clară pentru erodarea” ordinii internaţionale. În acelaşi timp, el a avertizat Rusia să nu interfereze cu alegerile prezidenţiale americane din această toamnă.

Oficiali ai serviciului american de informaţii susţin că există dovezi care arată că agenţiile de spionaj ruse au fost în spatele hăckuirii reţelei de calculatoare a CND şi că ruşii au încercat să obţină acces la serverele altor organizaţii ale democraţilor.

Hillary Clinton, candidata democrată la prezidenţialele americane, a afirmat că ar exista o legătură directă între activitatea suspectă a ruşilor şi rivalul său republican Donald J. Trump. De altfel, Clinton a declarat că, în cazul în care devine lider al ţării, atacurile cibernetice împotriva intereselor SUA vor fi tratate asemenea atacurilor convenţionale – şi măsurile ar putea include acţiuni militare.

Rusia a negat implicarea în hackuirea emailurilor democraţilor americani.

“Nu am interferat niciodată, nu interferăm şi nu intenţionăm să interferăm cu politica internă”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin înaintea summitului G20 din China cu privire acuzaţiile de hacking.