Directorul CIA se alătură investigaţiei privind asasinarea jurnalistului Khashoggi în Istanbul

Consulatul saudit în Istanbul, Turcia
Consulatul saudit în Istanbul, Turcia (Captură Foto)

Directorul CIA, Gina Haspel, s-a deplasat luni la Consulatul saudit din Turcia pentru a se implica în investigaţia privind moartea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, au declarat două surse anonime.

Vizita Ginei Haspel are loc după ce preşedintele american Donald Trump a declarat că nu este mulţumit de explicaţiile saudiţilor cu privire la moartea lui Khashoggi şi nu doreşte să piardă investiţiile din Arabia Saudită, potrivit Express.co.uk.

Trump a susţinut că, în opinia lui, moartea jurnalistului a fost un “complot care s-a derulat prost” după ce Khashoggi a murit în Consulatul saudit.

Preşedintele american a discutat duminică cu prinţul saudit moştenitor Mohammad bin Salman şi a precizat că are echipe în Arabia Saudită şi Turcia care lucrează la acest caz.

“Nu sunt mulţumit cu ceea ce am auzit. Nu doresc să pierd toate investiţiile făcute în ţara noastră. Dar vom clarifica până la urmă situaţia”, a declarat Trump.

Khashoggi a fugit din Arabia Saudită anul trecut şi s-a autoexilat în SUA, scriind articole critice la adresa guvernului saudit, a prinţului moştenitor şi a regelui saudit Salman.

În 2 octombrie 2018, Khashoggi a intrat în Consulatul saudit din Istanbul pentru a obţine documente necesare căsătoriei sale cu o femeie turcă, dar nu a mai părăsit clădirea şi nu a mai fost văzut de atunci.

La scurt timp, au apărut rapoarte care au susţinut că jurnalistul a fost ucis şi dezmembrat în interiorul clădirii consulatului de către o presupusă echipă de asasini trimisă din Arabia Saudită. O investigaţie condusă de oficiali saudiţi şi turci a avut loc în 15 octombrie.

Iniţial, guvernul saudit afirmase că jurnalistul era în viaţă când a plecat din clădirea consulatului, dar ulterior a recunoscut că acesta a fost ucis în cadrul unei “operaţiuni ilegale”, despre care conducerea Regatului nu ar fi ştiut nimic.

Ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, a declarat că “uciderea” lui Khashoggi a fost o “greşeală teribilă” şi a negat că prinţul moştenitor ar fi ordonat-o.

Guvernul american ezită să aplice anumite sancţiuni saudiţilor, deoarece aceştia cumpără echipamente militare americane în valoare de miliarde de dolari şi fac investiţii în diverse companii americane.

Prinţul saudit moştenitor s-a întâlnit cu secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, în Riad şi cei doi au discutat despre “importanţa parteneriatului strategic americano-saudit”, potrivit mass mediei saudite de stat.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei a declarat că Mohammad bin Salman şi Mnuchin au discutat despre investigaţia asupra morţii lui Khashoggi, dar şi despre sancţiunile impuse Iranului şi problemele economice ale Arabiei Saudite.

Totuşi, Mnuchin, împreună cu alţi 12 participanţi de top, a anulat un discurs la o conferinţă pe tema investiţiilor saudite.

Guvernele occidentale sunt sceptice în privinţa versiunii oferite de Riad pe tema morţii lui Khashoggi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe