Discuţie telefonică Poroşenko-Putin, în prezenţa ambasadorului rus: Putin ameninţa cu o intervenţie (Kievul)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin. (youtube.)

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a purtat o discuţie telefonică miercuri seara cu omologul său rus, Vladimir Putin, în prezenţa ambasadorului Rusiei la Kiev, Mihail Zurabov, relatează agenţia de presă Unian.

Ulterior, un reprezentant al administraţiei prezidenţiale de la Kiev a precizat, sub rezerva anonimatului, pentru Unian că discuţia telefonică dintre cei doi lideri a fost una dificilă şi a durat o oră şi jumătate. 'Există o problemă cu Rusia - ei (ruşii) ameninţă să atace şi ne cer să recunoaştem republicile separatiste, precum şi să renunţăm la NATO şi UE', a declarat respectivul oficial ucrainean.

Un alt oficial ucrainean, apropiat preşedintelui Poroşenko, a recunoscut că administraţia de la Kiev nu a mai avut contacte cu Kremlinul timp de mai mult de o săptămână, după summitul G20 de la Brisbane (Australia). 'Dacă înainte, ei (Poroşenko şi Putin) vorbeau aproape zilnic la telefon, în plus, mai comunicam şi prin intermediari, acum orice contact a încetat. Noi nu înţelegem ce au pus ei la cale', a afirmat acesta.

Un scandal a izbucnit joia trecută în timpul şedinţei grupului de lucru însărcinat cu pregătirea acordului de coaliţie. Motivul ar fi fost acela că facţiunea lui Poroşenko - Blocul Petro Poroşenko (BPP) - a refuzat să semneze documentul care stipula aderarea Ucrainei la NATO ca fiind una dintre priorităţile noii coaliţii de guvernământ. Celelalte partide au apărat însă acest punct şi el a rămas în varianta finală a acordului de coaliţie.

Vinerea trecută, preşedintele Poroşenko la întâlnire cu activişti ai Maidanului (Pieţei Independenţei) a dat de înţeles că este foarte nemulţumit. 'Credeţi că aţi făcut bine, dar, de fapt, doar mai rău. NATO va face în curând o declaraţie că nu ne poate accepta. Voi vorbi acum despre aceasta cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden ca să nu o facă', a spus el. Biden se afla în acel moment într-o vizită la Kiev, aminteşte Unian.

'Din cauza faptului că avem un conflict militar în estul ţării, nimeni nu ne va primi în Alianţa Nord-Atlantică. În schimb, Putin se va înfuria', remarca oficialul din anturajul preşedintelui ucrainean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe