Discuţii istorice la Havana între Papa Francisc şi Patriarhul Kirill al Rusiei

Papa Francisc şi Patriarhul Kirill au desfăşurat prima întâlnire dintre un Papă catolic şi un şef al Bisericii Ortodoxe Ruse în aproape 1.000 de ani. Cei doi au semnat un acord comun de condamnare a persecuţiei creştinilor.
Patriarhul Kirill al Rusiei (st) şi Papa Francisc, în Havana, 12 februarie 2016.
Patriarhul Kirill al Rusiei (st) şi Papa Francisc, în Havana, 12 februarie 2016. (Captură Foto)

Papa Francisc şi Patriarhul Kirill s-au îmbrăţişat şi sărutat pe obraji înainte de a se aşeza la masa oficială pentru o întâlnire istorică, desfăşurată vineri la aeroportul din Havana. Suveranul Pontif speră să fie depăşită divizarea apărută în sânul Creştinismului acum aproape 1.000 de ani, la Marea Schismă din 1054.

„În sfârşit ne întâlnim. Suntem fraţi”, a declarat Papa. „Cu siguranţă, această întâlnire este voinţa lui Dumnezeu.”

„Acum lucrurile sunt mai uşoare”, a adăugat Patriarhul Kirill, relatează Deutsche Welle.

Întâlnirea lor, care a fost anunţată în urmă cu o săptămână, a avut nevoie de câteva decenii pentru a fi organizată şi fiecare detaliu a fost pus la punct cu atenţie, din timp. Faptul că cei doi lideri religioşi au decis să participe la o întâlnire găzduită pe teren neutru de către conducerea ateistă cubaneză are o anumită semnificaţie politică. Bogata tradiţie catolică a Cubei precum şi relaţiile sale apropiate cu Moscova în timpul perioadei sovietice au oferit un amestec potrivit de culturi şi valori pentru decorul acestei întâlniri istorice.

Neînţelegerile politice vs. armonia spirituală

Cei doi lideri religioşi au discutat timp de aproximativ trei ore şi ulterior au semnat o declaraţie comună de condamnare a persecuţiei contemporane a creştinilor din anumite părţi ale Irakului şi Siriei, cât şi din alte părţii ale lumii. În ciuda neînţelegerilor dintre Rusia şi Occident cu privire la viitorul Siriei, declaraţia semnată între liderii celor două biserici a oferit speranţă în privinţa găsirii unui limbaj comun mai amplu.

Papa Francisc şi Patriarhul Kirill şi-au manifestat „compasiunea pentru suferinţa îndurată de credincioşii din alte tradiţii religioase, care au devenit de asemenea victime ale războiului civil, ale haosului şi violenţei de natură teroristă”.

„Mii de persoane au fost deja ucise în conflictele din Siria şi Irak care, de asemenea, au lăsat multe alte milioane de persoane fără o casă sau mijloace de supravieţuire. Cerem comunităţii internaţionale să caute să pună capăt violenţei şi terorismului şi, în acelaşi timp, să contribuie prin dialog la restabilirea păcii civile”, se precizează în declaraţia comună.

Întâlnirea a fost apreciată drept un important progres ecumenic, dar neînţelegerile dintre Kirill şi Francisc au fost de asemenea evidente încă de la începutul întâlnirii. Diferenţele privind aspectul veşmintelor lor nu au reprezentat decât o manifestare de suprafaţă a neînţelegerilor spirituale şi politice dintre Kirill şi Francisc.

Dar, în ciuda acestei întâlniri istorice, relaţiile dintre cele două biserici rămân deocamdată reci.

Recent, au existat multe neînţelegeri cu privire la statutul special al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, cea de-a doua instituţie religioasă ca mărime a ţării. Biserica Ortodoxă Rusă nu este de acord cu Biserica Greco-Catolică Ucraineană care, deşi urmează riturile Bisericii Răsăritene, recunoaşte totuşi primatul Papei. În plus, Biserica Ortodoxă Rusă consideră în mod tradiţional vestul Ucrainei ca fiind teritoriul său.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, Alexander Volkov, a declarat că speră că această întâlnire va deschide poarta pentru noi perspective ale cooperării reciproce, adăugând totuşi că reunificarea bisericilor Răsăriteană şi Apuseană cu siguranţă nu se află pe agendă. El a mai precizat şi faptul că Biserica Ortodoxă nu se va îndrepta în direcţia acceptării primatului Papei romano-catolic.

Ambiţiile lui Francisc în Rusia

De la ocuparea postului papal în 2013, Francisc, în vârstă de 79 de ani, a făcut demersuri ca Vaticanul să devină un jucător mai activ în diplomaţia internaţională.

Papa a organizat întâlnirea de vineri într-un context mai amplu, în care nu a implicat doar Biserica Ortodoxă ci şi Rusia. Pontiful l-a primit pe liderul rus Vladimir Putin la Vatican de două ori şi a cerut liderilor mondiali să manifeste cumpătare în privinţa criticării implicării Rusiei în Siria.

În plus, cu câteva zile înaintea întâlnirii, Suveranul Pontif a declarat că preşedintele rus este „singura persoană cu care s-ar putea uni Biserica Catolică pentru a apăra creştinii din Răsărit”, conform agenţiei de ştiri Sputnik.

Un purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe a declarat totuşi că nu a existat nicio motivaţie politică în spatele întâlnirii din Havana.

Pontiful a jucat anterior un rol în procesul de reapropiere dintre SUA şi Cuba, care a dus în 2015 la reluarea relaţiilor diplomatice între cele două state, după o pauză de 54 de ani.

După întâlnirea de vineri, Francisc s-a îmbarcat într-o vizită de cinci zile în Mexic cu un mesaj de solidaritate pentru victimele violenţelor provocate de războiul drogurilor şi de traficul de persoane. În acelaşi timp, Kirill a întreprins propria sa călătorie în America de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe