Discuţiile de la Belgrad nu remediază ruptura politică dintre Turcia şi Rusia

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că joi nu a auzit “nimic nou” de la omologul său turc, după primul contact de nivel înalt între cele două ţări de când Turcia a doborât un avion de luptă rusesc în 24 noiembrie.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov. (Captură Foto)

Relaţiile dintre Moscova şi Ankara sunt foarte tensionate datorită acelui incident, în care forţele aeriene turceşti au doborât un bombardier rusesc Su-24 în apropiere de graniţa cu Siria.

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut joi că actul Turciei este o crimă de război, adăugând că Ankara se va conrunta cu sancţiuni suplimentare. Moscova a interzis deja anumite importuri alimentare turceşti, ca parte a unui pachet mai larg de sancţiuni retaliatorii.

În plus, Moscova a suspendat proiectul gazoductului Turkish Stream ca răspuns la doborârea de către Turcia a unui bombardier rusesc în Siria, a declarat joi ministrul rus al energiei Aleksandr Novak.

„Negocierile pentru Turkish Stream au fost suspendate”, a declarat Novak. Conducta a fost discutată în cadrul Comisiei Interguvernamentale Ruso-Turce asupra Cooperării Comerciale şi Economice, care a fost suspendată, a adăugat el.

„Ne-am întâlnit cu şeful Ministerului turc de Externe la cererea sa insistentă. Nu am auzit nimic nou”, a declarat Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă televizate, conform Reuters.

El a declarat că Rusia şi-a evidenţiat propria sa poziţie în timpul întâlnirii cu ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, o întâlnire desfăşurată pe marginea unei conferinţe OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) în capitala sârbă Belgrad.

Turcia susţine că avionul de luptă rusesc i-a încălcat spaţiul aerian şi că i-a avertizat pe piloţii ruşi în mai multe rânduri să îşi schimbe cursul de zbor, un lucru negat cu tărie de Rusia.

Cavusoglu a fost citat de postul turcesc TRT ca afirmând că ar fi nerealist să se aştepte ca toate problemele cu Rusia să fie rezolvate după o singură întâlnire, adăugând că este important să se menţină deschise canalele de comunicare.

Ministrul rus de externe a declarat în timpul conferinţei OSCE: „Incidentul din 24 noiembrie ... nu ar trebui să fie confundat cu lupta noastră împotriva inamicului nostru comun Statul Islamic şi terorismul şi nu ar trebui să fie abuzat pentru obiective politice”.

Moscova şi Ankara sunt prinse într-un război al cuvintelor de la doborârea bombardierului rusesc. Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că are dovezi care arată că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi familia sa beneficiază de pe urma comerţului ilegal cu petrol provenit din teritoriile ocupate de Statul Islamic în Siria şi Irak.

Erdogan a răspuns că nimeni nu are dreptul să calomnieze Turcia şi să o acuze că ar cumpăra petrol de la Statul Islamic, adăugând că se va retrage de la conducerea ţării dacă astfel de acuzaţii s-ar dovedi a fi adevărate. Dar, luând cuvântul în timpul unei vizite în Qatar, el a precizat, de asemenea, că nu doreşte ca relaţiile cu Moscova să se înrăutăţească.

„Turcia este principalul consumator al petrolului furat de la proprietarii lui de drept, Siria şi Irak. Conform informaţiilor pe care le-am primit, conducerea politică a ţării – preşedintele Erdogan şi familia sa – este implicată în această afacere criminală”, a declarat viceministrul rus al apărării Anatoli Antonov în cadrul unei şedinţe informative la Moscova.

„În Occident, nimeni nu a pus întrebări în privinţa faptului că fiul preşedintelui turc conduce una dintre cele mai mari companii din sectorul energetic din ţară sau că ginerele său a fost numit în funcţia de ministru al Energiei”, a susţinut Antonov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe