Discuţiile dintre Phenian şi Seul se prăbuşesc. Kim Jong-un anulează negocierile

 
Kim Jong-un
  Kim Jong-un (Foto: ED JONES/Getty Images - Epoch Times Germania)

Planurile Coreei de Nord de a purta discuţii diplomatice cu Sudul s-au prăbuşit în mod dramatic, în condiţiile în care tensiunile dintre cele două naţiuni rivale nu manifestă niciun semn privind o eventuală încălzire a relaţiilor.

În urmă cu câteva zile, regimul comunist al lui Kim Jong-un a început un dialog rar cu guvernul din Seul, după câteva luni de tensiuni amplificate în regiune.

Dar negocierile programate pentru acest week-end au fost anulate de oficialii de la Phenian, potrivit informaţiilor apărute în presă.

Coreea de Nord nu a oferit niciun motiv pentru decizia sa, a susţinut agenţia de ştiri Yonhap.

Kim a ameninţat în repetate rânduri că va declanşa cel de-al treilea război mondial şi a refuzat să suspende testele sale provocatoare cu rachete balistice.

Discuţiile s-ar fi concentrat pe planurile Coreei de Nord de a trimite o delegaţie de 550 de persoane la Jocurile Olimpice de Iarnă ce vor avea loc în luna februarie în Coreea de Sud.

La începutul acestei săptămâni, cele două ţări au căzut de acord să mărşăluiască sub un “steag al unităţii” la Jocurile din Pyeongchang.

Cele două Corei au acceptat de asemenea să formeze o echipă feminină comună de hochei pe gheaţă, în cadrul unei mutări suplimentare foarte simbolică.

Delegaţia nord-coreeană este aşteptată să înceapă să sosească în Pyeongchang începând cu 25 ianuarie. Jocurile de Iarnă vor avea loc în perioada 9-25 februarie.

Phenianul a acceptat să trimită o delegaţie separată de 150 de persoane la Jocurile Paralimpice, care vor avea loc în luna martie.

Oficiali ai celor două ţări au căzut de acord să încheie legături diplomatice mai apropiate după dialogul iniţial de nivel înalt care a avut loc recent în zona demilitarizată, care delimitează cei doi vecini.

Totuşi, mişcarea s-a dovedit a fi foarte controversată în Coreea de Sud, declanşând critici publice împotriva preşedintelui Moon Jae-in.

Conform unui sondaj de opinie Gallup Coreea, publicat vineri, rata de popularitate a preşedintelui sud-coreean a scăzut la 67%. Săptămâna trecută această rată era la nivelul de 73%.

Moon a fost ales preşedinte în mai 2017 cu o rată de popularitate mai ridicată decât predecesorul său, Park Geun-hye, care a fost înlăturată din funcţia sa din cauza unui scandal de corupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe