Dispute intense între Roma şi UE privind planul pentru noul buget italian

Un război al cuvintelor între UE şi Italia cu privire la planul bugetar al acesteia din urmă s-a amplificat luni. Bruxelles-ul a reamintit guvernului de la Roma că propunerea trebuie să respecte regulile blocului. Viitorul zonei euro ar putea fi în joc.
Liderul Mişcării Cinci Stele din Italia, Luigi Di Maio
Liderul Mişcării Cinci Stele din Italia, Luigi Di Maio (Getty Images)

Italia a acuzat UE de “terorism economic”, după ce disputa sa cu liderii economici ai blocului s-a adâncit luni. Miniştrii de finanţe ai UE au avertizat Italia că trebuie să respecte reglementările UE privind cheltuielile publice.

Războiul cuvintelor dintre Roma şi Bruxelles este centrat pe noua propunere bugetară a Italiei, care urmăreşte să mărească cheltuielile şi să reducă taxele, în acelaşi timp crescând datoria Italiei şi încălcând regulile bugetare ale Uniunii Europene, potrivit Deutsche Welle.

“Există instituţii europene care se joacă şi creează terorism pe pieţele financiare”, a afirmat vicepremierul italian Luigi Di Maio, care conduce Mişcarea Cinci Stele (M5S), un partid politic populist.

Propunerea Italiei pentru noul său buget a alimentat neliniştea pe piaţă şi a declanşat temeri cu privire la o criză a datoriei italiene. Datoria publică a ţării se află în prezent la 132% din PIB, ocupând locul doi în zona euro în ceea ce priveşte raportul dintre datorie şi PIB.

“Depinde de guvernul italian să demonstreze că are un plan bugetar sustenabil şi credibil”, a afirmat ministrul portughez de Finanţe, Mario Centeno, care este şi şeful Eurogrupului.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat luni seară că Italia trebuie să fie tratată “cu stricteţe şi obiectiv” pentru a se evita o nouă criză.

“O criză a fost suficientă şi trebuie să împiedicăm Italia să obţină un tratament special care, dacă ar fi primit de toată lumea, ar duce la prăbuşirea zonei euro”, a mai susţinut Juncker.

Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a respins remarcile şi a rămas sfidător. “În Italia, nimeni nu crede în ameninţările lui Juncker, care acum compară ţara noastră cu Grecia”.

Salvini a apărat propunerea bugetară, precizând că guvernul său doar urmăreşte să prioritizeze drepturile cetăţenilor pentru muncă, securitate şi sănătate.

Pierre Moscovici, comisarul UE pentru afaceri economice, va fi responsabil cu evaluarea noului buget al Italiei, care va fi depus la Bruxelles în 15 octombrie.

Roma ar putea înfrunta măsuri punitive din partea partenerilor săi din UE dacă va pune în aplicare un plan bugetar care încalcă regulile blocului cu privire la deficitele excesive şi datoriile ridicate.

Noile tensiuni dintre Italia şi UE se adaugă celor deja existente cu privire la problema imigraţiei.

Matteo Salvini a adoptat o poziţie dură împotriva imigraţiei de când partidul său Liga s-a alăturat Mişcării anti-establishment 5 Stele pentru a guverna Italia. Salvini a acuzat diverse organizaţii umanitare că operează un “serviciu de taxi” în Mediterană pentru imigranţii care doresc să traverseze marea şi să ajungă în Europa.

În plus, ministrul italian a refuzat andocarea în porturile italiene a mai multor nave umanitare care aveau la bord imigranţi salvaţi în largul mării.

Matteo Salvini şi premierul ungar Viktor Orban, au fost criticaţi de preşedintele francez Emmanuel Macron pentru orientarea lor spre naţionalism, precizând că o astfel de mişcare reprezintă o “mare greşeală”.

De altfel, Salvini si Orban au făcut echipă pentru a forma o alianţă politică anti-imigraţie şi conservatoare înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din mai 2019.