Distrugător britanic ameninţat de şalupe militare iraniene în Golful Persic

HMS Dragon, distrugător al Marinei Regale britanice din clasa Type 45
HMS Dragon, distrugător al Marinei Regale britanice din clasa Type 45 (Wikipedia.org)

Un distrugător al Marinei Regale britanice din clasa Type 45 a fost ameninţat de trei ambarcaţiuni militare iraniene de mare viteză în timp ce escorta trei nave britanice prin Strâmtoarea Ormuz. Incidentul a declanşat temeri privind un iminent atac internaţional.

HMS Dragon, care patrulează în estul Mediteranei, naviga prin Golful Persic când ambarcaţiuni iraniene echipate cu mitraliere i-au blocat calea, potrivit Express.co.uk.

Căpitanul distrugătorului britanic a ordonat imediat echipajului să lanseze un avertisment către ambarcaţiunile iraniene.

Apoi echipajul distrugătorului a luat legătura cu Gărzile Revoluţionare Iraniene pentru a avertiza că ambarcaţiunile lor au împiedicat nava britanică să îşi finalizeze călătoria.

Iranienii au răspuns: “Ne aflăm aici pentru a ne proteja suveranitatea naţională şi efectuăm operaţiuni de rutină”.

În cele din urmă, ambarcaţiunile iraniene s-au retras, dar, în cazul în care nu ar fi făcut acest lucru, HMS Dragon ar fi trebuit să lanseze rachete semnalizatoare şi focuri de avertizare, a declarat comandantul navei britanice.

Comandantul Richard Attwater a precizat că Marina Regală navighează prin ape periculoase în contextul amplificării tensiunilor dintre Iran şi Occident.

Aproximativ o treime din exporturile globale de petrol transportate pe cale maritimă trec prin Strâmtoarea Ormuz, inclusiv majoritatea importurilor britanice de gaz natural lichefiat din Qatar.

Iranul are o capabilitate maritimă semnificativă în această zonă, însemnând că restul lumii ar trebui să acorde mare atenţie în cazul în care Teheranul decide să închidă canalul de apă.

Ca parte a acţiunilor internaţionale de intimidare a iranienilor, Marina Regală britanică are o prezenţă permanentă în Golf la baza maritimă HMS Jufair din Bahrain, în vestul Strâmtorii Ormuz.

De asemenea, tensiunile dintre Iran şi SUA – care s-au amplificat mult de când preşedintele american Donald Trump a scos SUA din controversatul acord nuclear iranian în luna mai – au făcut ca Teheranul să lanseze ameninţări cu privire la blocarea strâmtorii.

De la retragerea SUA din acord, administraţia Trump a implementat noi sancţiuni împotriva Iranului, care au devastat economia iraniană. Producţia petrolieră a Iranului s-a diminuat de asemenea, lucru care determinat Teheranul să avertizeze că lipsa petrolului iranian va afecta economia globală. SUA urmează să impună sancţiuni suplimentare împotriva Iranului în 4 noiembrie.