Distrugătorul USS Ross vine sâmbătă în Marea Neagră cu gânduri de “pace şi stabilitate”

Distrugătorul american USS Ross (DDG 71) în timpul exerciţiul maritim Sea Breeze în 2014.
Distrugătorul american USS Ross (DDG 71) în timpul exerciţiul maritim Sea Breeze în 2014. (Captură Foto)

Marina americană a anunţat joi că distrugătorul USS Ross (DDG 721), dotat cu rachete ghidate, va sosi sâmbătă în Marea Neagră pentru a promova pacea şi stabilitatea în regiune. Cu mai puţin de o lună în urmă, un distrugător similar din clasa Arleigh Burke s-a aflat în regiune pentru acelaşi scop declarat, conform International Business Times.

Trimiterea acestei nave de luptă face parte din planurile guvernului american de a contribui la securitatea colectivă a aliaţilor săi din NATO, a declarat Marina americană. Marea Neagră se învecinează în nord cu Ucraina şi peninsula Crimeea, care a fost anexată de către Rusia în martie 2014. Turcia se află în sud, Rusia în vest şi România şi Bulgaria sunt situate pe malurile sale vestice.

“Prezenţa distrugătorului Ross în Marea Neagră va reafirma dedicaţia şi angajamentul Statelor Unite faţă de întărirea parteneriatelor şi a capacităţilor operaţionale comune între NATO şi partenerii regionali din Marea Neagră”, conform unei declaraţii postate pe website-ul oficial al Marinei americane.

Marina americană îşi operează navele în Marea Neagră în conformitate cu Legea Internaţională şi Convenţia Montreux, care dictează că “navele de război ce aparţin statelor din afara regiunii Mării Negre nu trebuie să rămână în Marea Neagră mai mult de 21 de zile, indiferent care este obiectul prezenţei lor în zonă”, a raportat RIA Novosti.

În luna aprilie, distrugătorul USS Jason Dunham dotat cu rachete ghidate s-a aflat în Marea Neagră şi, în luna ianuarie, un alt distrugător american similar, USS Donald Cook, a participat la exerciţii militare comune cu o navă de luptă ucraineană.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe