Distrugerea organizaţiei Hamas va aduce ceva mult mai periculos, avertizează Pentagonul

Lt. Gen. Michael Flynn, director al DIA - Defense Intelligence Agency, pe Capitol Hill în Washington, DC.
Lt. Gen. Michael Flynn, director al DIA - Defense Intelligence Agency, pe Capitol Hill în Washington, DC. (Alex Wong/Getty Images)

Sâmbătă, în timp ce descria cadrul sumbru al unei perioade lungi de conflicte în Orientul Mijlociu, directorul Agenţiei de Informaţii a Apărării, Michael Flynn, a avertizat că distrugerea organizaţiei Hamas va aduce ceva mult mai periculos în regiune, potrivit Reuters.

Aprecierile generalului de la Pentagon au survenit în timp ce miniştrii israelieni indicau că şansele încheierii unui acord de încetare a focului între Israel şi Hamas pentru o perioadă de 20 de zile sunt minore.

Cel puţin 1.050 de palestinieni din Gaza, majoritatea civili, au fost ucişi, în timp ce Israelul a pierdut 42 de soldaţi israelieni şi trei civili.

Flynn a discreditat Hamas-ul pentru consumarea resurselor limitate din Gaza dar le-a recunoscut abilitatea de a construi tunelurile care i-au ajutat să aducă pagube armatei israeliene. Totuşi, acesta a sugerat că distrugerea organizaţiei Hamas nu va fi o soluţie.

”Dacă Hamas va fi distrus şi dus, vom sfârşi cu ceva mult mai rău. Regiunea ar putea sfârşi cu ceva mult mai rău”, a declarat Flynn, în timpul Forumului de Securitate de la Aspen.

”O ameninţare chiar mai mare ar veni în acel tip de ecosistem local – ceva precum ISIS”, a declarat acesta, făcând referire la Statul Islamic, care a declarat luna trecută un ”califat islamic” pe teritoriile controlate din Irak şi Siria.

Închişi într-o enclavă aglomerată şi într-un mediu arid de coastă, unde sărăcia şi şomajul se ridică la aproximativ 40% din totalul populaţiei, cei 1,8 milioane de palestinieni din Gaza speră ca lupta să se încheie prin ridicarea blocadei impusă de Israel şi Egipt.

Oficialii israelieni au anunţat că orice încetare a focului ar trebui să permită Armatei să vâneze în continuare militanţii Hamas adăpostiţi în reţeaua de tuneluri care traversează graniţa.

Comentariile lui Flynn cu privire la conflictul dintre israelieni şi palestinieni au apărut în timpul unui discurs mai larg şi mai sumbru privitor la conflictele tot mai aprinse din Orientul Mijlociu, inclusiv cele din Siria şi Irak.

”Va exista pace în Orientul Mijlociu? Nu în această viaţă”, a afirmat sec Flynn.

Generalul Flynn a avertizat încă de la începutul lunii decembrie că Rusia ar putea să invadeze peninsula ucraineană Crimeea. Flynn va fi eliberat din funcţie în această toamnă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe