Diverse studii susţin că tehnologia wireless 5G este un pericol pentru oameni

(Captură Foto)

În ultimele luni au existat multe discuţii despre 5G – noua generaţie de tehnologie wireless. 5G este lăudat ca fiind un pas necesar pentru realizarea aşa-numitului “Internet al lucrurilor” (Internet of things) – o lume în care, de exemplu, frigiderele noastre ne atenţionează când nu avem lapte, sau în care scutecele bebeluşilor ne alertează când trebuie schimbate şi în care Netflix este disponibil peste tot şi în orice moment, potrivit site-ului counterpunch.org.

Dar ceea ce nu auzim este faptul că diverse studii din întreaga lume, care sunt bazate pe dovezi, au stabilit cu claritate efectele dăunătoare ale expunerii oamenilor la radiaţia pulsatorie de radiofrecvenţă emisă de antenele de telefonie, telefoanele celulare şi alte dispozitive – şi faptul că 5G va înrăutăţi situaţia în mod exponenţial.

Majoritatea persoanelor consideră că FCC (Comisia Federală pentru Comunicaţii) evaluează cu atenţie riscurile pentru sănătate ale acestor tehnologii înainte să le aprobe. Dar într-o depoziţie oferită senatorului Richard Blumenthal din statul american Connecticut, FCC a recunoscut că nu a elaborat niciun studiu privind siguranţa noilor reţelele 5G.

Lobbyiştii din domeniul telecomunicaţiilor susţin că liniile directoare deja în vigoare sunt adecvate pentru protejarea publicului. Totuşi, aceste linii directoare privind siguranţa au la bază un studiu din 1996 privind cât de mult încălzeşte un telefon celular capul unui manechin din plastic de mărimea unui adult. Acest lucru este problematic, cel puţin din trei motive:

- organismele vii sunt formate din celule şi ţesuturi foarte complexe şi interdependente şi nu sunt formate din plastic;

- persoanele expuse la radiaţii de radiofrecvenţă nu sunt doar bărbaţi sau femei adulţi, ci şi fetuşi, copii, plante şi viaţă sălbatică;

- frecvenţele folosite în studiul cu manechinul au fost mult mai scăzute decât expunerile asociate cu noile reţele 5G.

Radiaţia de radiofrecvenţă 5G foloseşte un “cocktail” de trei tipuri de radiaţii, care variază de la unde radio cu energie relativ scăzută, radiaţii de microunde cu energie mai mare şi unde milimetrice cu energie mult mai mare. În cazul 5G, frecvenţele extrem de înalte reprezintă sursa pentru cel mai mare pericol. În timp ce frecvenţele 4G sunt de maxim 6 Ghz, frecvenţele 5G expun viaţa biologică la semnale pulsatorii cuprinse între 30 şi 100 Ghz. Publicul general nu a fost niciodată expus la frecvenţe atât de ridicate pentru perioade lungi de timp.

Se pare că ochii noştri şi canalele glandelor sudoripare acţionează precum nişte antene pentru absorţia undelor 5G cu frecvenţă mai înaltă. Şi, deoarece distanţele pe care pot călători aceste unde cu mare energie sunt relativ scurte, este necesar ca transmiţătorii să fie amplasaţi mai aproape de locuinţe şi şcoli decât era în cazul tehnologiilor wireless precedente: echipamentele necesare pentru realizarea reţelelor 5G ar fi echivalentul construirii unui turn de telefonie mobilă la fiecare 2-10 case.

Fostul preşedinte al FCC, Tom Wheeler, a declarat că această comisie nu pune sănătatea oamenilor pe primul loc:

„Feriţi-vă de dezvoltarea tehnologică. Spre deosebire de unele ţări, noi nu credem că ar trebui să petrecem următorii câţiva ani studiind... A da mână liberă inovatorilor este cu mult mai preferabil decât a permite comisiilor şi agenţiilor de reglementare să definească viitorul. Noi nu vom aştepta standardele”, a declarat el. Ca răspuns la întrebările legate de temerile privind sănătatea, Wheeler a afirmat: „Discutaţi cu angajaţii din domeniul medical”.

Medicii şi cercetătorii în medicină au desfăşurat peste 2.000 de studii internaţionale bazate pe dovezi care asociază impactul asupra sănătăţii al radiaţiei pulsatorii de radiofrecvenţă (RF) emisă de antenele de telefonie, telefoanele celulare, routere, tablete şi alte dispozitive wireless. Aceste studii ne spun că radiaţia RF este dăunătoare chiar şi la expuneri slabe şi de scurtă durată şi că aceasta afectează copiii şi fetuşii mai rapid decât pe adulţi. Printre descoperiri se află faptul că radiaţia RF este cancerigenă, afectează ADN-ul, afectează fertilitatea şi sistemul endocrin şi are impacturi neurologice. De asemenea, au arătat că radiaţia RF provoacă simptome neurologice: depresie, nelinişte, dureri de cap, dureri musculare, deficit de atenţie, insomnie, ameţeală, ţiuit în urechi, furnicături pe piele, pierderea poftei de mâncare şi stări de greaţă.

Guvernul american ştie de aceste riscuri cel puţin încă din 1971, când Comandamentul Maritim pentru Cercetare şi Dezvoltare Medicală a publicat o bibliografie ce conţinea 3.700 de referiri la aproximativ 100 de efecte biologice şi clinice atribuite radiaţiei cu microunde şi radiaţiei de radiofrecvenţă.

Descoperiri recente, precum cele ale Programului Naţional pentru Toxicologie din SUA (NTP) pentru anul 2018, au coroborat descoperirile unor studii bine concepute pentru cancer la inimă şi creier ce au implicat persoane expuse timp de 10 ani sau mai mult la radiaţie celulară de la turnuri de telefonie mobilă sau telefoane mobile. Toate au căzut de acord: radiaţia pulsatorie de radiofrecvenţă generează cancer.

Răspunsul la aceste descoperiri?

Unii oameni de ştiinţă cer Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să actualizeze clasificarea radiaţiei RF de la „Group 2B” carcinogen la „Class 1” carcinogen – făcând ca RF şi 5G să devină comparabile cu arsenicul şi azbestul. Annie Sasco, fostă şefă a Unităţii de Cercetare Epidemiologică pentru Prevenirea Cancerului din cadrul OMS, a declarat: „Ajunge. Câte decese suplimentare vor fi necesare înainte să fie luate măsuri serioase? Dovezile continuă să se acumuleze”.

Ronald Melnick, implicat în întocmirea studiului NTP, a declarat că studiul respectiv „prezintă dovezi clare ale unei legături cauzale între cancer şi expunerea la semnalele wireless ale telefonului celular”. El a adăugat că „o lecţie importantă ce ar trebui învăţată din studiile NTP este aceea că nu mai putem presupune că orice tehnologie wireless actuală sau viitoare, inclusiv 5G, este sigură fără să o testăm în mod corespunzător”.

Între timp, 231 de oameni de ştiinţă din 42 de ţări au semnat un aşa-numit Apel 5G, care cere de urgenţă aplicarea unui moratoriu asupra acestei tehnologii. Sunt luate măsuri pentru încetinirea dezvoltării reţelelor 5G în Italia, Belgia, Elveţia şi Olanda şi în statele americane California, New Hampshire, Massachusetts şi Oregon.

Dar până acum, doar un număr mic de lideri politici au fost dispuşi să ia în considerare avertismentele. Sau poate ei subscriu la poziţia preşedintelui american Donald Trump care a declarat că antenele 5G „trebuie să acopere fiecare comunitate şi trebuie să fie lansate cât mai curând posibil... Indiferent unde te afli vei avea 5G şi va fi o viaţă diferită. Nu ştiu dacă va fi mai bună... dar pot spune că, din punct de vedere tehnologic, va fi cu totul diferită”.

Tehnologia wireless a devenit atât de omniprezentă încât cei mai mulţi dintre noi am fost lăsaţi să credem că este sigură. Acum, semnalele de alarmă vor fi amplificate tot mai mult.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii