DNA, cuvântul magic! Primăria Sectorului 2 opreşte o construcţie ilegală abia după sesizarea DNA

Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

După luni de intervenţii către toate autorităţile cu competenţe în materie de urbanism, grupul de cetăţeni “Luptă pentru strada ta” au reuşit să oprească construirea ilegală* a unei clădiri de 10 etaje din Al. Luncşoara Nr. 2B, informează Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe).

Lucrările la blocul ridicat ilegal, afacere în spatele căreia s-ar afla Gheorghe Stelian, supranumit săgeata lui Cocoş, au fost sistate abia după ce grupul a trimis o sesizare către primăria sectorului 2 prin care îi anunţa pe edili că au trimis cazul şi documente dovadă către DNA.

Ridicarea blocului cu 10 etaje a început în aprilie 2014, fără nicio informare prealabilă, susţin cetăţenii iar construirea duce la distrugerea unui părculeţ (situat între blocuri, pe Al. Luncşoara 2B, lângă şcoala 307, dotat cu bănci, leagăne, alei şi vegetaţie) şi a unei parcări de aproximativ 25 de locuri.

Potrivit sesizării adresate DNA de locuitorii din zona Luncşoara, parcela pe care se ridica blocul a aparţinut lui Gheorghe Stelian, personaj implicat în dosarul în care a fost dispusă arestarea fostei şefe DIICOT Alina Bica.

Grupul civic a reclamat încă de la începutul anului 2014 construirea nedorită şi ilegală a clădirii, a solicitat sprijinul Inspectoratului de Stat în Construcţii care a declarat după investigaţii că atât Autorizaţia de Construcţie nr. 403/21”L”/05.08.2013, cât şi Certificatul de Urbanism nr. 341/26“L”/08.04.2013 au fost emise încălcând mai multe prevederi legale.

La solicitarea cetăţenilor, Prefectul Paul Nicolae Petrovan a înaintat Tribunalului Municipiului Bucureşti, prin adresa PAM/13300/P/07.08.2014, cererea de chemare în judecată, precum şi suspendarea executării construcţiei, actele administrative fiind de drept suspendate.

Deşi execuţia construcţiei ar fi trebuit suspendată, lucrările au continuat în mod ilegal. Primăria Sectorului 2, Poliţia Locală a Sectorului 2, precum şi Disciplina în Construcţii din Sectorul 2 nu au făcut demersuri de a opri continuarea acestui proces ilegal, în ciuda solicitărilor venite din partea cetăţenilorPrimăria sectorului 2 declară că totul e legal. După ce ISC a declarat actele ilegale, Poliţia Locală trimitea răspuns că Inspectoratul de Stat trebuie să oprească lucrările, iar inspectoratul de Stat răspundea că nu are atribuţii în acest sens, informează CeRe în comunicatul remis Epoch Times

"Grupul civic a dat numeroase telefoane şi a adresat numeroase scrisori Primarului NECULAI ONŢANU, Viceprimarului TOADER MUGUR MIHAI, Arhitectului STEGARUS DALIA, Poliţiei Locale sector 2, Prefecturii Bucureşti şi Inspectoratului de Stat în Construcţii, cerând ca legea să se aplice, iar lucrările să se oprească. Fără rezultat. Abia joi, 18 decembrie, după aproape 4 luni de neimplicare din partea Primarei Sectorului 2 şi după ce grupul a trimis o sesizare la către primărie prin care îi anunţa că au trimis cazul şi documente dovadă către DNA, au primit răspuns de la primărie, iar lucrările au încetat.", scrie CeRe.

Notă: Autorizaţia de Construcţie nr. 403/21”L”/05.08.2013 în baza căreia se ridică clădirea din Luncşoara a fost emisă cu nerespectarea prevederilor art. 2 alin (2) din Legea 50/1991 privind executarea lucrărilor de construcţii şi ale art. 615 din Codul Civil, HGR nr. 37/2006 privind modificarea art. 1 din HGR 560/2005 pentru aprobarea categoriilor de construcţii la care este obligatorie realizarea adăposturilor de protecţie civilă, precum şi a celor la care se amenajează puncte de comandă. De asemenea, Certificatul de Urbanism nr. 341/26“L”/08.04.2013 a fost emis cu nerespectarea art. 6 din Legea 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii şi a art. 28 Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne