DNA face minuni. Kovesi: Nicio altă ţară europeană nu are atât de multe dosare soluţionate

Laura Codruţa Koveşi la CSM
Laura Codruţa Koveşi la CSM (Epoch Times România)

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a vorbit miercuri, în cadrul Conferinţei "Anti-corruption Sustainability în România", organizată de Centrul Român de Politici Europene, despre activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, subliniind că nicio altă ţară europeană nu are atât de multe dosare soluţionate, iar procentul de condamnări de al instituţiei pe care o conduce este mult mai mare decât al altor state.

"Nicio altă ţară europeană nu are atât de multe dosare soluţionate. Procentul de condamnări de peste 90% al DNA este mult mai mare decât al altor state", a declarat Kovesi, adăugând că, în cazul dosarelor complexe, un singur procuror nu poate instrumenta mai multe dosare într-un an - un exemplu în acest sens este dosarul Microsoft, sau cel al retrocedărilor de terenuri.

"Deşi există o percepţie referitoare la creşterea implicării SRI în activitatea DNA, am constatat că în acest an doar 17% din dosarele înregistrate au avut la bază o sesizare din oficiu pe baza informaţiilor din mass media, a anchetelor jurnalistice sau primite de la serviciile de informaţii, spre deosebire de anul 2010, când 19% din dosare au avut la bază această modalitate de sesizare", a mai declarat şefa DNA, citată de hotnews.ro.

Comparativ cu anii anteriori, numărul de sesizări/denunţuri pe care procurorii le primesc de la cetăţeni a crescut cu circa 63% a declarat Kovesi, considerând că acest lucru denotă gradul de încredere al populaţiei în DNA:

"Până în acest moment al anului 2014 am primit 1.684 sesizări de la persoane fizice şi juridice private, faţă de 1.032 primite în anul 2010. Te adresezi unei instituţii numai dacă ai încredere în ea şi ştii că există o şansă rezonabilă să primeşti soluţia corespunzătoare. În primele 10 luni din acest an am înregistrat peste 4.500 de dosare. Aproximativ 42% din dosare au fost constituite ca urmare a sesizărilor/denunţurilor de la persoane fizice sau juridice private, iar peste 41% din cazuri au fost constituite ca urmare a sesizărilor unor instituţii publice (altele decât serviciile de informaţii)."

Codruţa Kovesi s-a referit şi la problema numirii procurorilor şefi din Ministerul Public, în contextul implicării ministrului Justiţiei şi a preşedintelui.

"Din discuţiile care au fost în ultimii ani, în spaţiul public, cu privire la modalitatea de numire a procurorilor în funcţiile de conducere importante din Ministerul Public, întotdeauna a existat o suspiciune cu implicarea ministrului Justiţiei şi implicarea preşedintelui României în procedura de numire, că nu este o procedură care să asigure toate garanţiile de independenţă cu privire la stabilitatea instituţiei Direcţiei Naţionale Anticorupţie sau a oricărei structuri de parchet din Ministerul Public", a declarat Kovesi.

La conferinţă au mai participat preşedintele ales Klaus Iohannis, reprezentanţi ai Fundaţiei Konrad Adenauer, precum şi ai Ambasadei Marii Britanii în România.