DNA se apropie de Tăriceanu. Lăzăroiu: Urâtă situaţie. I-a plăcut să se joace de-a copilul rebel

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (onlinestudent.ro)

UPDATE - UPDATE. Comisia Juridică a decis cu 6 voturi "pentru" şi 5 voturi "împotrivă" să trimită înapoi, la Biroul Permanent, un proiect de hotărâre prin care se constată că în urma votului din 25 martie în cazul Şova, nu s-au întrunit condiţiile pentru încuviinţarea arestării sale preventive, relatează Mediafax.

***

UPDATE - "Astazi in Biroul Permanent s-a decis să se însărcineze Comisia juridică cu redactarea acestei hotărâri pe care urmează să o publicăm în Monitorul Oficial", a declarat Tăriceanu, la finalul şedinţei, potrivit hotnews.ro.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc susţine că numai plenul decide prin vot asupra hotărârilor Senatului şi că nu s-ar putea pronunţa comisia: "Nu se pot pronunţa 11 oameni asupra unei decizii luate de plenul Senatului".

Potrivit gandul.info, senatorii jurişti se vor reuni de la ora 17:00 pentru a redacta proiectul de hotărâre, procedură pe care, de altfel, liberalii o consideră neregulamentară.

Cătălin Boboc a explicat că este ilegală redactarea hotărârii de către Comisie şi publicarea acesteia in Monitorul Oficial pentru că acest lucru trebuie făcut de către staff-ul preşedintelui Senatului. Senatorul PNL susţine că membrii comisiei pot redacta doar un proiect de hotărâre, pe care să-l supună, ulterior, votului plenului Senatului.

"Nu pot să nu răspund unei solicitări a Biroului Permanent. Comisia juridică va trebui să răspundă, într-un fel sau altul, dar e foarte clar că această comisie poate face propuneri, proiecte de hotărâri pe care să le ducă mai departe către plen, asupra hotărârilor Senatului se pronunţă doar plenul, este singurul competent a se pronunţa asupra unui astfel de act. Nu cred că se poate substitui comisia plenului. Hotărârea poate fi redactată de departamentul legsilativ, e semnată de preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial. Asta e procedura. Nu poate pronunţa comisia, adică 11 oameni, pe o hotărâre asumată de întreg Senatul României.

Vom răspunde acestei solicitări. Senatul a respins acea formă a hotărârii, dar ea poate să aibă o altă formă. Am să propun un proiect de hotărâre către plenul Senatului şi voi propune să o redactăm noi prin care să constatăm că au fost îndeplinite criteriile pentru adoptarea acelei hotărâri (care să consemneze faptul că au fost întrunite condiţiile pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova - n.r.). Dacă nu acceptă, vom fi într-un conflict.

Este lipsa de curaj în asumarea unei greşeli şi se poate asuma o astfel de greşeală, se poate redacta şi publica o astfel de hotărâre fără a mai fi nevoie de vot. Greşeala aparţine staff-ului care nu l-a informat corect pe preşedintele Senatului privind modul în care ar fi trebuit să meargă lucrurile", a explicat Cătălin Boboc, citat de gandul.info

***

UPDATE - "Şoarecele încolţit mai are o singură şansă ca să iasă din încercuire. Să semneze o hotărâre de încuviinţare în cazul Şova. Aşa cum, de altfel, trebuia să facă de atunci şi cum a făcut şi la Andronescu şi Mihăilescu. În felul ăsta scapă de DNA. Bine, o să râdă lumea de el că e caraghios, dar oricum i se spune Răzgândeanu şi mai bine să rădâ lumea de tine decât la închisoare. Mai ales că PSD l-a lăsat ca pe o căprioară în bătaia farurilor.

De aseara se comporta exact ca o rozătoare prinsă în labirint. Aseara a încercat să se acopere cu votul senatorilor şi a luat flit, de dimineatţă a zis că n-a avut timp să semneze, pe urma a mai stat şi s-a gândit şi a început să atace CCR, acum convoacă o şedinţă de BP prin care vrea să semneze toţi hotărârea, adică să ajungă la Jilava "lotul Senat", nu doar Tăriceanu. Că parcă ăia sunt proşti...

De aici ar trebui să înveţe şi Tăriceanu şi toţi ca el că nu e bine să te înhăitezi la rele cu PSD-ul. Că ăştia sunt golani de cartier. Când vine potera te lasă singur în curtea şcolii", a mai precizat Sebastian Lăzăroiu.

***

Între timp Tăriceanu a convocat de urgenţă Biroul Permanent al Senatului pentru a discuta implicaţiile cazului Dan Şova şi, potrivit stiripesurse.ro, nu ar mai vrea să semneze Hotărârea şi să o trimită la Monitorul Oficial fără să fie şi semnăturile membrilor Biroului pe ea.

***

Situaţia şefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, obligat de CCR să semneze hotărârea prin care să ateste votul în cazul Şova, este una complicată, susţine fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu.

"Urâtă situaţie pentru Tăriceanu. Dar, deh, i-a plăcut să se joace de-a copilul rebel. CCR îl obligă să semneze o hotărâre în care scrie că o majoritate simplă nu poate ridica imunitatea unui senator. Asta are două consecinţe: 1. există un act care poate fi contestat la CCR şi care evident este neconstituţional (în Constituţie scrie că imunitatea poate fi ridicată printr-o hotărâre care se adoptă cu majoritate simplă). 2. există un act care îl aruncă direct în braţele DNA (întrucât a mai semnat două hotărâri înainte pe invers la Cati Andronescu şi Şerban Mihăilescu)", a explicat Lăzăroiu.

De altfel, fostul consilier prezidenţial a evidenţiat că procurorii DNA i-au dat de înţeles deja lui Tăriceanu spre ce se îndreaptă când i-au cerut documente de anul asta şi anul trecut referitoare la ridicarea imunităţii.

"Ieri, Tăriceanu, dându-şi seama că e groasă, a încercat să ceară un vot care să-i dea voie să emită hotărârea (o aberaţie din Papua Noua Guinee). Senatorii n-au vrut să voteze, deci semnalul a fost clar: "Du-te singur!". Dar nu există un termen până la care să pui în acord deciziile cu Constituţia, din câte ştiu eu. Şi nici sancţiuni. Nu ştiu. Să vedem. Deocamdată Tăriceanu se califică la Nobel pentru cel mai prost sinucigaş. Adică ăla care nu şi-a mai dat nicio şansă", a adăugat Sebastian Lăzăroiu.

Recomandămn şi Cazul Şova a explodat. Senatorii resping hotărârea propusă de Tăriceanu obligându-l să semneze una nouă

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne