Doar doi candidaţi la preşedinţia Egiptului: Al Sisi şi Sabahi

Egipt: Susţinători ai generalului Abdel Al-Sisi
Egipt: Susţinători ai generalului Abdel Al-Sisi (FAYEZ NURELDINE / AFP / Getty Images)

Doar două candidaturi au fost acceptate de Comisia Electorală pentru preşedinţia egipteană: fostul ministru al Apărării, Abdelfatah Al Sisi şi Hamdin Sabahi. Fostul comandant al armatei şi liderul partidului de stânga Curentul popular egiptean sunt singurii care au depus documentaţia necesară pentru a participa la alegerile care vor avea loc pe 26 şi 27 mai în Egipt, relatează luni agenţia AGI.

La expirarea termenelor, Al Sisi, marele favorit, a prezentat 188.930 de semnături valabile, în timp ce Sabahi a prezentat 31.555. Începând de marţi, timp de 48 de ore există posibilitatea depunerii de apeluri împotriva candidaturilor celor doi.

Pentru a candida la preşedinţie, Sisi a trebuit să demisioneze din funcţiile militare deoarece noua Constituţie egipteană împiedică unui cadru militar să devină preşedinte. Sabahi a fost al treilea candidat cel mai votat în alegerile post Mubarak, alegeri câştigate de islamistul Mohamed Morsi, înlăturat de la putere în data de 3 iulie 2013.

Frăţia Musulmană, condamnată ca grupare teroristă de către guvernul interimar, crede că al-Sisi a fost factorul din spatele guvernului interimar şi cel care a orchestrat înlăturarea de la putere a lui Morsi.

Până la sfârşitul lunii martie, 529 de membri ai Frăţiei Musulmane au fost condamnaţi la moarte, iar alţi 811 erau judecaţi. Cel puţin 15.000 de persoane sunt reţinute, în mare parte abuziv, în închisorile din Egipt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe