Doar electorale? Netanyahu: Nu va exista niciun stat palestinian

Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (Getty Images)

SUA este pe deplin conştientă de intenţiile premierului israelian Benjamin Netanyahu de respingere a ideii creării unui stat palestinian şi de extindere a legii israeliene asupra coloniilor din Cisiordania, a afirmat luni premierul.

Într-un interviu cu Channel 12, Netanyahu a respins afirmaţiile principalului său contracandidat politic Benny Gantz că promisiunea de a anexa Cisiordania nu este altceva decât o promisiune de campanie fără valoare.

În weekend, premierul israelian a declarat că intenţionează să extindă suveranitatea Israelului asupra Cisiordaniei. În plus, premierul a mai afirmat că i-a spus preşedintelui american Donald Trump că nu va evacua nicio persoană dintre cei peste 400.000 de evrei care locuiesc în prezent în Cisiordania.

Duminică, Gantz a afirmat că declaraţia lui Netanyahu este “nesemnificativă” şi nimic altceva decât o încercare de ultimă clipă a formaţiunii Likud de a obţine un avantaj în faţa partidului Albastru şi Alb în cadrul alegerilor parlamentare de marţi.

Totuşi, Netanyahu a contracarat afirmaţiile acestuia şi a susţinut că astfel de mişcări radicale nu se întâmplă peste noapte.

“De ce a trebuit să treacă doi ani pentru a obţine recunoaşterea asupra Înălţimilor Golan chiar şi în cazul unui preşedinte atât de prietenos? Aceste lucruri durează”, a susţinut Netanyahu, făcând referire la decizia lui Trump de luna trecută de a recunoaşte suveranitatea Israelului asupra regiunii Înălţimile Golan – decizie contestată şi criticată de ţări precum Rusia, alături de UE, Siria, Iran, Bahrain, Arabia Saudită, Kuweit, Turcia şi altele.

Israelul a ocupat regiunea Înălţimile Golan în 1967 după războiul de şase zile dintre Israel şi ţările vecine Egipt, Iordania şi Siria. ONU, care nu recunoaşte suveranitatea israeliană asupra regiunii, a intermediat un armistiţiu siriano-israelian în 1974, cerând Israelului să se retragă din unele zone ale Înălţimilor Golan. În 1981, Israelul a adoptat o lege care extinde jurisdicţia sa asupra teritoriului, însă acţiunea nu a fost niciodată recunoscută pe plan internaţional şi a deteriorat şi mai mult relaţiile dintre Tel Aviv şi Damasc.

Netanyahu a declarat că anexarea Cisiordaniei va avea loc în trei etape şi speră că procesul va beneficia de sprijinul deplin al Statelor Unite.

“Am discutat [despre anexarea Cisiordaniei] cu reprezentanţi ai preşedintelui Trump şi mi-am exprimat punctul de vedere că nu există nicio altă opţiune. De asemenea, cred că este măsura potrivită”, a precizat liderul israelian.

“Doresc să o fac treptat. Dacă este posibil, doresc să o fac cu sprijinul deplin al americanilor. Se va întâmpla. Acest lucru nu este ceva inventat pentru alegeri”, a adăugat Netanyahu.

“M-am aflat sub o presiune incredibilă în timpul administraţiei Obama - cum nu a îndurat niciun alt premier – pentru a opri procesul de construire în Cisiordania ... şi, totuşi, le-am ţinut piept şi am continuat să construim, aşa cum o vom face şi acum”, a declarat premierul israelian.

De asemenea, el a declarat la postul de radio al armatei că palestinienii nu vor avea un stat sau un control asupra securităţii.

“Nu va exista niciun stat palestinian, nu cel despre care discută oamenii. Nu se va întâmpla”, a mai adăugat Netanyahu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe