Dobrovie: Interesul naţional, în pericol. Dragnea şi Dăncilă dau pe mâna chinezilor reactoarele de la Cernavodă

Matei Dobrovie (USR)
Matei Dobrovie (USR) (Epoch Times România)

Deputatul PNL Matei Dobrovie s-a arătat nemulţumit că premierul Viorica Dăncilă şi şeful său de partid, Liviu Dragnea, vor să dea pe mâna chinezilor construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi aminteşte că investiţiile Beijingului nu vin niciodată fără un preţ.

„Nu este nicio surpriză pentru mine că Dragnea şi Dăncilă dau pe mâna chinezilor construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Este o politică păguboasă începută de premierul PSD Victor Ponta care încă din noiembrie 2013 făcea jocul chinezilor, într-un moment în care Beijingul încerca să forţeze UE să accepte o zonă de liber schimb, prin creşterea influenţei sale în Europa de Est. (Am scris atunci despre asta aici”, a scris Dobrovie, pe pagina sa de Facebook.

Liberalul a opinat că „summit-ul China-Europa Centrală şi de Est organizat la Bucureşti de guvernul României a avut loc într-o perioadă în care relaţia UE-China era zguduită de dispute comerciale şi diferende serioase legate de subvenţii masive de stat pentru investitorii chinezi, care duc la dumping şi la produsele ieftine chinezeşti care invadează piaţa europeană şi sufocă concurenţa, şi de restrângerea accesului companiilor occidentale de către Beijing la piaţa sa”.

Potrivit lui Dobrovie, „problema principală pentru europenii care fac afaceri în/cu China rămâne obligaţia de a face joint-venture-uri cu partenerii chinezi, care le fură tehnologia şi o copiază concurându-le apoi produsele. Ori, China General Nuclear Power Group (CGN) a fost acuzată tocmai de asta, de spionaj industrial în SUA, iar acum urmează să fie acţionar majoritar, în joint-venture-ul care va fi format împreună cu Nuclearelectrica”.

Deputatul a precizat că ceea ce e „de-a dreptul bizar” e că „guvernul PSD-ALDE vrea să-i subvenţioneze pe chinezi vreme de 10 ani pe motiv că aceştia nu-şi vor scoate banii din construcţia reactoarelor”. În acest context, liberalul se întreabă retoric: „Păi, dacă nu este rentabil pentru ei, de ce vor aceştia să facă investiţia”?

La aceste „enigme”, liderul PNL adaugă alte „întrebări importante care rămân fără răspuns”:

„Şi de ce statul român trebuie să le acorde contracte de diferenţă şi să le garanteze un preţ dinainte stabilit la energie, pentru perioada 2030-2040? De ce permitem unor concurenţi ai UE ('systemic rival' cum numea Comisia Europeană China), din care facem parte, să aibă acces la sectoarele strategice ale economiei româneşti? Cât de sigure vor fi aceste reactoare şi cât de bine făcute? Ce interes naţional este la mijloc, că pe al României nu prea îl vedem!”.

În final, deputatul PNL avertizează asupra faptului că „investiţiile chineze nu vin niciodată fără un preţ” şi aminteşte de îngrijorarea oficialilor Comisiei Europene privind „participarea unor state membre la proiectul Chinei Belt and Road, care vor trebui să ramburseze împrumuturile chineze şi riscă îndatorarea”.