Doctor la Transylvanian Institute of Neuroscience: Potrivit modelului exponenţial, întreaga populaţiei a României ar putea fi infectată în 2 luni

.
. (pixabay.com)

Dr. Raul C. Mureşan, director al Departamentului de Neuroştiinţe Experimentale şi Teoretice, în cadrul Transylvanian Institute of Neuroscience, a declarat, vineri, pentru Europa Liberă, că, teoretic există posibilitatea, luând în calcul modelul exponenţial, ca întreaga populaţie a României sa contracteze coronavirusul în maxim 2 luni. Dar a subliniat că realitatea nu este atât de dramatică.

Întrebat de ce explodează cifrele, iniţial inofensive, în cazul persoanelor infectate cu virusul Wuhan, doctorul a explicat că motivul este acela că o persoană infectată transmite virusul unui anumit număr de alte persoane, care la rândul lor transmit infecţia unui alt număr de persoane sănătoase.

Lanţul se propagă, iar la nivelul unei comunităţi, unde circulaţia nu este restricţionată, numărul de persoane infectate creşte exponenţial. Practic, în fiecare zi, numărul de cazuri este egal cu numărul de cazuri din ziua anterioară înmulţit cu o constantă. La ora la care vorbim, constanta calculată pe evoluţia numărului de cazuri diagnosticate din România este între 1,2-1,4, adică numărul de cazuri diagnosticate se dublează, la aproximativ 3 zile. Asta înseamnă că dacă astăzi am 80 de cazuri, peste 6 zile vor fi 320, peste o lună 82 de mii, iar peste o lună şi jumătate 2,6 milioane!”, a explicat dr. Mureşan.

În ceea ce priveşte inversarea tendinţei de creştere a numărului de infecţii, Mureşan a afirmat că soluţia constă în izolarea individuală şi cel puţin a primului sau chiar al celui de-al doilea nivel de oameni care au virusul”.

Totuşi, doctorul a atenţionat că una dintre problemele care subminează eforturile de răspândire a virusului este dificultatea în a cunoaşte cine sunt cei infectaţi, în special în cazul în care există unii pacienţi asimptomatici şi numeroase persoane care vin din zone de risc şi evită testarea sau carantina.

Întrebat dacă are calcule pentru România, Mureşan a precizat că a fost estimată rata de creştere exponenţială pe cazurile diagnosticate până acum, aceasta fiind cuprinsă între 1,2 şi 1,4, adică similar cu ceea ce s-a înregistrat în Italia sau Germania.

„Conform calculelor noastre, ar trebui să avem 100-150 cazuri până duminică [15 martie – n.r.], în România, dacă vom menţine numărul de teste”, a adăugat doctorul.

În plus, intrând în domeniul probabilităţilor şi al estimărilor privind numărul de persoane ce s-ar putea infecta în mod real în România, răspunsul doctorului Mureşan este următorul:

„Există o diferenţă între numărul de infectaţi şi numărul de cazuri diagnosticate. În primul rând, cazuri diagnosticate sunt doar cele ale persoanelor care se prezintă la spital sau care au fost testate dintr-un motiv sau altul în diverse împrejurări. Numărul de infecţii este întotdeauna mai mare decât numărul cunoscut de cazuri. Dacă ne referim exclusiv la modelul exponenţial, calculat de colegul meu Andrei Ciuparu, la această rată de creştere întreaga populaţie a României ar contracta virusul în termen de maxim 2 luni. Din fericire, realitatea nu este atât de dramatică pentru că odată ce numărul de infecţii creşte foarte mult, rata de multiplicare se reduce automat. Motivul e ca o parte dintre cei care intră în contact cu cei infectaţi sunt şi ei deja infectaţi, aşa încât rata de transmitere se reduce treptat. Cu toate acestea, milioane de oameni ar putea fi infectaţi până la vară.”

În ceea ce priveşte bilanţul infecţiilor cu coronavirus în România, până la această oră au fost înregistrate 99 de infecţii, fiind foarte aproape de situaţia intrării în vigoare a aşa numitului Scenariu 3, când numărul de pacienţi trece de 100. De asemenea, Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 2.372 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contractat coronavirus. Alte 14.049 persoane sunt în izolare la domiciliu şi sub monitorizare medicală.

Interviul integral poate fi accesat aici.