Documentar RISE Project - "Clear Cut Crimes" [video]

Ce-a fost odată pădure pare acum un cimitir de soldaţi necunoscuţi care înghite încet nordul României şi vestul Ucrainei. Adică, cea mai mare pădure virgină din Europa şi speciile ei protejate, scriu jurnaliştii de la RISE Project.
Documentarul Clear Cut Crimes
Documentarul Clear Cut Crimes (Rise Project)

Filmat timp de un an în Munţii Carpaţi, documentarul realizat de jurnaliştii de la RISE Project - Clear Cut Crimes - prezintă o investigaţie care urmăreşte banii, trece prin toate etapele tranzacţiilor financiare cu păduri seculare, studiază anatomia acestor afaceri de sute de milioane de euro şi localizează corupţia sistemică ce anunţă dezastrul.

Banii se mişcă în logică de cartel, iar cartelul e format din oameni şi corporaţii. Principalul beneficiar: grupul austriac Holzindustrie Schweighofer. Ei sunt centrul de gravitaţie al cartelului şi procesează mai mult lemn decât poate fi tăiat legal în România. În jurul lor rămâne câmp şi creşte o reţea de crimă organizată care taie ilegal păduri, aranjează dosare de revendicare şi virusează instituţii. Are două niveluri: gulere albe şi interlopi violenţi. Primii sunt politicieni influenţi, ceilalţi – "echipa de intervenţie". Şi ei câştigă.

Folosesc oamenii săraci drept paravan şi trec la propriu cu buldozerul peste orice şi oricine le stă în cale, în timp ce poliţia asistă liniştită la spectacol.

Reţeaua Schweighofer se întinde şi în Ucraina, de unde lemnul ajunge la fabricile din România ale companiei. Aici, în ţara vecină, o mână de combatanţi din conflictul cu Rusia încearcă să i se opună cu forţa. Se numesc "Batalionul Cazacilor", blochează în drum camioane, opresc trenuri care transportă copacii tăiaţi ilegal peste graniţă şi organizează ambuscade în pădure. Nu-i suficient însă: cartelul e puternic, a corupt şi funcţionari din Kiev.

Clear Cut Crimes dezvăluie cronicile criminale din dulapul tău. Un proiect RISE Project & OCCRP.