Dodon a promulgat amnistia fiscală. Cenuşă: Preşedintele este interesat personal de beneficiile legalizării capitalului dubios

Dodon ar fi putut măcar să se prefacă că se opune controversatului pachet de legi, însă şeful statului nu mai ascunde deloc că este interesat personal în schemele aranjate de către Plahotniuc, afirmă politologul.
(Captură Foto)

Preşedintele Igor Dodon a promulgat joi, 9 august controversatul pachet de reforme fiscale care prevede totodată legalizarea bunurilor şi capitalurilor nedeclarate, în pofida criticilor aduse reformei de societatea civilă, socialişti dar şi de către partenerii de dezvoltare ai R. Moldova.

În context, politologul Dionis Cenuşă notează că ceea ce a făcut şeful statului ar fi o absurditate. Pe de o parte condamnă actuala guvernare pentru furtul miliardului, iar pe de altă promulgă legile care creează premise pentru "înălbirea" banilor obţinuţi ilegal, inclusiv din fraudarea băncilor moldoveneşti.

”Igor Dodon ar fi putut cel puţin să se prefacă că se opune acestui pachet de legi şi respectiv să câştige, deşi greu, ceva încredere. Oricum, guvernarea ar fi putut institui 'interimatul', iar spicherul Candu să preia pentru câteva clipe atribuţiile preşedintelui ţării şi să promulge legislaţia controversată”, comentează analistul politic pe pagina sa de Facebook.

Decizia şefului statului demonstrează, în opinia expertului, că acesta şi anturajul său cu interese personale legate de beneficiile oferite de noile facilităţi de legalizare a capitalului dubios. ”Nu aş exclude nici facilitarea acestui proces de către preşedinte pentru a arăta că el la fel a contribuit, mai ales dacă cetăţeniile moldoveneşti vor fi achiziţionate de către diverşi cetăţeni ruşi, pe care acesta îi vizitează cu regularitate.”

Analistul subliniază că indiferent de critica aspră şi demonizarea tuturor forţelor proeuropene, Igor Dodon nu ascunde deloc că este interesat personal în schemele aranjate de către PDM şi respectiv Vladimir Plahotniuc. În asemenea situaţii, preşedintele nici nu mai încearcă să simuleze că face opoziţie.

În concluzie, Dionis Cenuşă menţionează că de amnistia fiscală şi actele premergătoare beneficiază toate grupările cu interese înguste, chiar dacă principalul iniţiator este PDM. Aceste mecanisme pot însă contribui la importul de finanţe de origine obscură, iar cu asta va veni un nou val de corupţie politică şi ameninţări deschise pentru ceea ce a mai rămas viu din instituţiile democratice ale R. Moldova.

La votul din parlament, fracţiunea PSRM apropiată preşedintelui Dodon a părăsit sala de şedinţe. Lidera socialistă, Zinaida Greceanîi a declarat că nu vrea să voteze „cu ochii închişi” legea privind amnistia fiscală, care lasă o „portiţă” pentru demnitarii corupţi să-şi legalizeze veniturile ascunse, sau alte reforme fiscale care vor avantaja persoanele cu venituri mari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe