Dodon la Moscova: Sunt împotriva Acordului cu UE şi pentru refacerea parteneriatului cu Rusia

Aflându-se în prima sa vizită oficială, în calitate de preşedinte al RM, Igor Dodon declară în faţa lui Putin că va denunţa Acordul cu UE, fiind împotriva lui, adăugând că ar vrea să semneze un Memorandum cu Uniunea Euroasiatică şi să refacă parteneriatul strategic cu Rusia.
Igor Dodon şi Vladimir Putin
Igor Dodon şi Vladimir Putin (rg.ru)

La Moscova, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost primit de către preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, care a ţinut mai întâi să-l felicite pe Dodon, pentru învestirea în funcţia de şef al statului.

„Moldova este un partener important pentru Moscova. Din păcate se cunoaşte că în ultima perioadă, relaţiile dintre ţările noastre s-au răcit, lucru despre care vorbeşte şi scăderea schimbului de mărfuri, de două ori în ultimul timp. Eu sper că prima d-voastră vizită în Rusia, fiind şi prima vizită oficială în calitate de preşedinte, va fi de bun augur pentru dezvoltarea ţărilor noastre în toate direcţiile. Eu, împreună cu colegii vă felicităm încă o dată pentru funcţia de preşedinte al Moldovei”, a declarat Putin, citat de unimedia.md

Igor Dodon a ţinut să-i mulţumească lui Putin pentru felicitările sale şi de acum şi cele de la sfârşitul anului. „Sunt sigur că începe o nouă perioadă a relaţiilor noastre bilaterale. În ultimii şapte ani, cu părere de rău, chiar din documentele strategice moldoveneşti a dispărut parteneriatul strategic cu Federaţia Rusă, însă anul trecut poporul Moldovei a votat pentru preşedinte şi pentru programa preşedintelui”, a afirmat Dodon, făcând abstracţie de faptul că nu toţi cetăţenii R. Moldova l-au votat pe el, ci doar 52% din totalul celor prezenţi la urne.

Pe aceeaşi notă încrezătoare, Dodon continuă să creadă că cei care l-au votat, mulţi dintre ei aduşi la vot cu autocarele din Transnistria, ar fi „majoritatea cetăţenilor” care, în opinia lui ar fi „votat pentru construirea statalităţii, neutralităţii, pentru relaţiile de parteneriat strategic cu Federaţia Rusă, pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Poporul Moldovei speră că începând cu 2017 pentru noi va începe o nouă etapă şi vom putea reface parteneriatul strategic pe direcţiile de bază”.

Notabil este faptul că, în cadrul conferinţei de presă susţinută de cei doi şefi de stat, Igor Dodon a precizat că dacă la următoarele alegeri parlamentare, socialiştii vor obţine majoritate, acesta va solicita anularea Acordului de Asociere cu UE.

„Am subliniat şi anterior că sunt împotriva semnării acestui Acord de Asociere cu UE. Acest Acord nu a adus niciun beneficiu Moldovei, doar am pierdut piaţa rusă. Şi asta în timp ce produsele noastre ajung greu pe piaţa din UE. Volumul exporturilor pe piaţa din UE s-a micşorat. Mai exact, noi nimic nu am obţinut prin semnarea acestui Acord. Nu exclud că dacă la următoarele alegeri parlamentare, PSRM va câştiga majoritatea în Parlament, acest Acord va fi anulat”, a menţionat preşedintele Igor Dodon.

Dodon a mai vorbit şi despre existenţa posibilităţii semnării în scurt timp a unui Memorandum cu Uniunea Euroasiatică. „Sper ca în viitorul apropiat vom semna un Memorandum cu Uniunea Euroasiatică. Acum suntem la început de cale. Întreprinderile din Transnistria, Găgăuzia şi R. Moldova pot exporta produse în Rusia. Dar despre deschiderea totală a pieţii ruse vom mai discuta. Voi merge şi la Bruxelles şi le voi prezenta cifre partenerilor noştri europeni privind exporturile noastre”, a afirmat şeful statului.

În contextul vizitei oficiale a preşedintelui Igor Dodon la Moscova, Partidul Democrat din Moldova, în calitate de partid care deţine majoritatea parlamentară, a declarat că PD este „ferm pentru continuarea apropierii Moldovei de Uniunea Europeană şi susţine că relaţia Moldova – UE trebuie să rămână axa fundamentală a politicii noastre externe. Partidul Democrat din Moldova este categoric împotriva poziţiei exprimate de preşedintele Igor Dodon privind anularea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Vom neutraliza politic orice încercare de a anula acest Acord”.

Menţionăm că Igor Dodon se află, în perioada 16-18 ianuarie, în prima sa vizită oficială care are loc la Moscova. Este prima vizită oficială a Preşedintelui Republicii Moldova în Federaţia Rusă, din ultimii 9 ani, a menţionat şeful statului.