Dodon pune pe umerii Moldovei datoria la gaz a Transnistriei

În prima sa vizită oficială în calitate de şef al statului, Igor Dodon a făcut gafe, pentru care a primit critici. Ultimul „cadou” făcut de Dodon moldovenilor a fost să pună pe umerii lor datoria Transnistriei la gaze naturale, care constituie circa 6 miliarde dolari.
Igor Dodon
Igor Dodon (facebook.com / dodon.igor)

În timpul vizitei sale la Moscova, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a discutat cu reprezentanţi ai Gazprom despre datoria pe care o are Moldova la compania rusă. Acesta a vorbit şi despre soluţionarea problemei legate de datoria Chişinăului pe care o are la Gazprom, ce ar constitui circa 6,5 miliarde dolari, dintre care doar 500 milioane aparţin Republicii Moldova, restul 6 miliarde fiind ale Transnistriei.

„Avem anumite idei cum să ieşim din această situaţie. Datoria din dreapta Nistrului este de circa 500 mln de dolari, iar din stânga Nistrului - de circa 6 mlrd de dolari. Trebuie să înţelegem că toată această datorie - de peste 6,5 mlrd de dolari - este datoria totală a Moldovei”, a declarat Igor Dodon, adăugând că „Gazprom” nu împarte datoria: o parte a Transnistriei şi una a Moldovei, notează agora.md.

În ceea ce priveşte datoria regiunii transnistrene, problemă care „trebuie examinată în contextul reglementării transnistrene”, şeful statului consideră că în prezent Chişinăul nu va putea soluţiona această problemă.Referitor la datoria de 500 mln dolari care aparţine Moldovei, acesta a precizat că „încă în anul 2008 am propus surse pentru acoperirea acestei datorii şi vom reveni la această schemă. Este vorba de o parte din active aflate în gestiunea companiei „Moldovagaz”, însă acestea nu sunt incluse în capitalul social al acestei companii”.

În replică, liderul fracţiunii Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu afirmă că vizita şefului statului la Moscova le-a adus numai "surprize".

„Dodon ne mai face un „cadou”: îşi asumă, în numele nostru, o datorie de 6,5 miliarde dolari americani faţă de Gazprom. În loc să caute miliardul furat din sistemul bancar, ne pune în cârcă alte şase miliarde.

Aceste datorii nu sunt ale noastre. Noi ne-am plătit facturile la timp. Nouă nu ne-a furnizat nimeni nici gaze naturale şi nici energie electrică fără plată. Dacă Dodon şi aliaţii lui de la guvernare au datorii - pentru banii primiţi din offshoruri ca să-şi finanţeze campaniile electorale, pentru schemele prin care produc energie electrică fără să achite gazul consumat, dar luând de la noi preţ deplin şi multe altele, nu au decât să-şi plătească singuri poliţele”, a scris Maia Sandu pe un cont de socializare.

Menţionăm că delegaţia Republicii Moldova în frunte cu preşedintele Dodon s-au întors din prima vizită efectuată la Moscova. Acesta a scris pe pagina sa de Facebook că ar fi îndeplinit sarcinile propuse. „Întâlniri importante, rezultate bune, mai ales ce ţine de problema migranţilor noştri în Rusia, precum şi privind eliberarea parţială a situaţiei produselor de export ale Moldovei”, a scris Dodon, arătându-se optimist că le va reuşi pe toate, doar împreună cu toţi cetăţenii. Amintim că Igor Dodon a mers în prima s-a vizita oficială în calitate de preşedinte al RM la Moscova, în perioada 16-18 ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe