Dodon: Să nu admitem tensionări în Transnistria. Expert: Soluţionarea diferendului nistrean nu a fost niciodată pe prim-planul guvernării de la Chişinău

Federalizarea, adică oferirea unui statut Transnistriei în cadrul ţării ar fi mult mai benefică decât schimbarea de către R. Moldova a vectorului politic extern, devenind factor al politicii externe a Rusiei, afirmă Ion Leahu.
Transnistria
Transnistria (www.cataniatoday.it)

Igor Dodon a declarat recent în cadrul mai multor interviuri acordate presei ruse că situaţia în jurul Transnistriei s-ar putea tensiona, având în vedere că administraţia de acolo l-a susţinut la alegerile parlamentare pe oligarhul Vladimir Plahotniuc.

„În Transnistria la putere este un anumit clan, pe modelul a ceea ce a fost în Republica Moldova. Toată lumea ştie că a existat o cooperare foarte apropiată dintre aceste două clanuri de business, undeva în zona activităţilor criminale şi a schemelor de contrabandă.

Acum sarcina noastră este să nu admitem destabilizări şi provocări. Pentru că doritori de a organiza aşa ceva pot fi destui, având în vedere că unii au pierdut puterea pe malul drept, iar alţii încă mai conduc pe malul stâng”, a menţionat şeful statului.

Potrivit Radio Europa Liberă, declaraţiile preşedintelui Dodon au trezit reacţii dure din partea liderului regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski care l-a acuzat pe Igor Dodon că ar face speculaţii gratuite. „A face astfel de declaraţii înseamnă a pune sub semnul întrebării însăşi misiunea de pacificare.”

Krasnoselski a mai calificat drept „speculaţii în lupta pentru putere” declaraţiile politicienilor moldoveni cu privire la soluţionarea problemei transnistrene prin federalizarea R. Moldova, ţinând să reitereze că statutul regiunii poate fi doar cel de independenţă, iar negocierile în formatul 5 2 sunt doar pentru a clarifica relaţiile dintre „două părţi egale – Chişinăul şi Tiraspolul”.

În context, fostul membru în Comisia Unificată de Control, Ion Leahu a declarat pentru sursa citată că soluţionarea diferendului nistrean nu a fost niciodată pe prim-planul guvernării de la Chişinău.

Despre conceptul de federalizare a Republicii Moldova vehiculat în spaţiul public de către Dodon şi Plahotniuc, expertul a notat că „federalizarea, adică oferirea Transnistriei unui statut în cadrul R. Moldova ar fi mult mai benefică decât spre ce tind ruşii. Eu nu sunt convins că în cadrul discuţiilor Plahotniuc-Kozak, Plahotniuc-Dodon, Dodon-Kozak s-a discutat despre federalizare în sensul acordării Transnistriei un statut, ci federalizarea în sensul că R. Moldova îşi schimbă vectorul politic extern, devine factor al politicii externe a Rusiei. Iată asta e mult mai dramatic...”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe