Doi jurnalişti în război cu FSB. Agenţia vrea cheile de criptare ale Telegram

Doi proeminenţi jurnalişti ruşi au declarat că vor da în judecată principala agenţie de securitate a Rusiei din cauza solicitării ca Telegram să îi predea cheile de criptare, lucru care ar permite autorităţilor să descifreze mesajele codate transmise pe populara aplicaţie.
(Getty Images)

Anunţul - făcut miercuri de Oleg Kaşin, un observator înverşunat al peisajului politic din Rusia, şi cunoscutul realizator de emisiuni radio Aleksandr Pliuşcev - a apărut la mai puţin de două săptămâni după ce o instanţă din Moscova a amendat Telegram pentru că a refuzat să predea cheile de criptare Serviciului Federal de Securitate (FSB).

Aplicaţia de mesagerie – înfiinţată de enigmaticul mogul rus în domeniul hi-tech Pavel Durov – a devenit un forum vibrant pentru discuţiile politice din Rusia. Organizaţii media marcante, jurnalişti şi analişti proeminenţi şi-au deschis canale populare pe acel forum.

FSB a cerut ca aplicaţia Telegram – pe care Durov şi fratele său au creat-o în 2013 înainte ca echipa “să fie nevoită să părăsească Rusia din cauza reglementărilor locale privind domeniul IT” – să predea cheile de criptare pentru a se conforma unor prevederi legale controversate privind contraterorismul despre care grupurile pentru drepturile omului susţin că încalcă dreptul la intimitate şi sunt folosite pentru a suprima dizidenţa.

Kaşin a precizat miercuri în declaraţia postată pe canalul său de Telegram că el şi Pliuşcev consideră că cererile FSB privind aplicaţia de mesagerie “ridică temeri cu privire la dreptul nostru la comunicaţii confidenţiale cu sursele”.

“Având încredere reciprocă, eu şi interlocutorii mei ne aşteptăm întotdeauna ca discuţiile noastre să nu ajungă în mâinile unor terţe părţi”, a afirmat Kaşin. “Iar acum, Serviciul Federal de Securitate, folosindu-şi poziţia specială în guvern, încearcă să ne încalce drepturile şi, prin urmare, să afecteze întreaga noastră societate”.

Consolidarea restricţiilor

Autorităţile ruse şi-au consolidat tot mai mult priza asupra peisajului mediatic al ţării de când Vladimir Putin a ajuns la putere în urmă cu aproximativ 18 ani. Astfel, reţelele sociale şi alte forumuri digitale au devenit principalele platforme pentru dezbaterile politice libere.

Dar, activiştii pentru drepturile omului şi organizaţiile de monitorizare a mass mediei au acuzat autorităţile ruse că încearcă să controleze şi în mediul online vocile critice anti-guvernamentale, deseori sub masca contracarării extremismului şi terorismului. Oficiali ruşi de rang înalt au respins acuzaţiile ca fiind nefondate.

Durov a anunţat în 2014 că a plecat din Rusia – susţinând că şi-a vândut pachetul de acţiuni din compania Vkontakte, populara reţea de socializare în limba rusă pe care a înfiinţat-o – după ce a refuzat să predea FSB-ului datele personale privind activişti din opoziţia ucraineană.

El a afirmat că intenţionează să facă apel la decizia anunţată în 16 octombrie de instanţa districtului Meşchanski din Moscova, prin care Telegram a fost amendată cu 800.000 de ruble (14.000 USD) din cauza refuzului de a preda FSB cheile criptare.

“Efortul FSB de a obţine acces la corespondenţa personală reprezintă o încercare de a-şi extinde influenţa în detrimentul drepturilor constituţionale ale cetăţenilor”, a scris Durov pe Vkontakte după anunţarea deciziei instanţei moscovite.

“Stabilirea unui precedent”

Kaşin a declarat că se află în procesul finalizării documentelor pentru proces, despre care a declarat că va fi intentat la tribunalul districtului Meşchanski din Moscova. Totuşi, el a adăugat că, ţinând cont de locul “special” al FSB în Rusia, nu se aşteaptă ca tribunalul să decidă în favoarea sa.

Grupul internaţional pentru drepturile omului Agora, care reprezintă Telegram în lupta cu FSB, îi va reprezenta de asemenea şi pe Kaşin şi Pliuşcev în instanţă.

Avocatul desemnat pentru proces, Damir Gainutdinov, a declarat că problema ar putea duce la “stabilirea unui precedent”.

“După ce FSB a cerut aceste aşa-zise chei de criptare, orice utilizator Telegram are acum dreptul să facă apel la instanţele de judecată deoarece divulgarea acestor algoritmi şi predarea acestor uşi lăturalnice în mâinile serviciilor de securitate reprezintă o ameninţare la adresa confidenţialităţii comunicaţiilor oricărui utilizator”, a afirmat avocatul.

Durov a declarat luna trecută că aplicaţia Telegram are aproximativ 10 milioane de utilizatori în Rusia.