Doi oficiali ai regimului comunist moldovean,judecaţi pentru evenimentele din 2009,au fost achitaţi

Fostul ministru de interne al R. Moldova , Gheorghe Papuc, şi fostul comisar general de poliţie, Vladimir Botnari, învinuiţi de procurori de neglijenţă în serviciu în timpul evenimentelor din aprilie 2009, au fost achitaţi joi de Judecătoria sectorului Centru din Chişinău, transmite Info-Prim Neo.

Dacă erau găsiţi vinovaţi, cei doi foşti oficiali comunişti riscau închisoarea de la doi la şase ani.

Reprezentanţii Procuraturii Generale au declarat pentru Publika TV că vor ataca decizia instanţei judecătoreşti care a fost pronunţată joi.

În timpul protestelor din aprilie 2009 s-au petrecut fapte cu urmări grave, soldate inclusiv cu moartea tânărului Valeriu Boboc. Au existat numeroase relatări despre manifestanţi arestaţi şi maltrataţi în secţiile de poliţie.

Potrivit declaraţiilor fostului preşedinte al ţării, Vladimir Voronin, audiat şi el de procurori, Ministerul Afacerilor Interne a acţionat la 7 aprilie la ordinul direct al acestuia şi al lui Gheorghe Papuc. Totodată, Voronin a specificat că nu cunoaşte nimic despre persoanele maltratate sau cele decedate.

Gheorghe Papuc a declarat jurnaliştilor că este mulţumit de decizie. "În sfârşit, înalta instanţă a pus punct la toate mizeriile, minciunile şi falsificările care mi-au fost adresate mie personal. Sunt mulţumit că m-au reabilitat şi au reabilitat colaboratorii de poliţie, pe acei care au stat sub bombardarea pietrelor aruncate de tineret. Cred că acesta este doar începutul", a declarat fostul ministru de interne.

Întrebat dacă are de gând să mai revină la minister, Gheorghe Papuc a spus că are alte lucruri de făcut. "Am cu ce mă ocupa. Încă nimic nu am în plan, deoarece eram preocupat cu această persecutare", a menţionat generalul.

Fostul ministru nu a ratat ocazia de a-i felicita pe colaboratorii de poliţie prin intermediul jurnaliştilor. "Îi felicit cu ocazia sărbătorilor pe cei care au pătimit în timpul bombardărilor de pietre şi acum nu-şi aminteşte nimeni de ei. Îi felicit pe cei care au fost fugăriţi din organele de drept pe nedreptate, care sunt o sumedenie. Şi îi mai felicit pe cei care activează acum, pentru că nu este uşor în situaţia destabilizatoare să activezi în organele de poliţie", a spus Gheorghe Papuc.

Vladimir Botnari a declarat că nu s-a aşteptat la asemenea decizie. "Cinstit să vă spun, am avut emoţii. Evident că acele probe care au fost demonstrate de procuratură nu erau fondate. Dar judecata este judecată totuşi", a spus Vladimir Botnari. Întrebat dacă va mai reveni în organele de interne, fostul comisar general a spus că nu este încă bătrân şi că nu şi-a pierdut capacitatea de lucru. "Dacă va cere patria, atunci voi mai da forţe acolo unde va fi nevoie", a subliniat acesta.

Fostul comisar a mai spus că acum trebuie să fie găsiţi şi pedepsiţi cei vinovaţi de evenimentele din 7 aprilie. "Şi eu ştiu, şi voi ştiţi, şi toată lumea ştie cine sunt ei", a punctat fostul comisar, fără a fi mai explicit.

Procesul generalilor Botnari şi Papuc începuse în iunie 2010. Dosarul a trecut prin patru instanţe de judecată. În acest timp, au fost interogaţi zeci de martori ai acuzării, majoritatea din ei colaboratori ai MAI.

Papuc şi Botnari au pledat "nevinovat".

Primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, care s-a ocupat personal de strângerea dovezilor incriminatorii la adresa fostului regim, s-a arătat indignat de decizia pronunţată joi de judecătoria Centru a Capitalei cu privire la achitarea lui Papuc şi Botnari, relatează UNIMEDIA. Chirtoacă a lăsat să se înţeleagă că Partidul Comuniştilor controlează parţial justiţia din Moldova.

"Această decizie arată că PCRM mai este la guvernare într-o anumită măsură în R. Moldova. Capii MAI au dat ordinele cu privire la ce s-a întâmplat în PMAN (Piaţa Marii Adunări Naţionale - n.r.) în noaptea de 7 spre 8 aprilie. Ei au dat decizia. Pentru oricine, cu o pregătire juridică cât de sumară, este evident că nu pot fi nevinovaţi Botnari, Papuc, Voronin şi toată gaşca. Toate aceste lucruri negative vor duce la o erupţie în societate. O ripostă va fi cu siguranţă, mai devreme sau mai târziu", a declarat Chirtoacă într-o intervenţie la PublikaTV.