Doi senatori liberali vor să-i zboare din funcţii pe primarii arestaţi peste 90 de zile

(photos.com)

Pe fundalul valului de arestări care a măturat din scaune numeroşi primari, şefi de consilii judeţene etc., doi senatori liberali au iniţiat un proiect legislativ prin care prevede ca mandatul unui primar să înceteze de drept în cazul în care acesta este arestat preventiv mai mult de 90 de zile, relatează Mediafax.

Proiectul, iniţiat de senatorii PNL Marinică Dincă şi Marius Bălu modifică Legea administraţiei publice locale, astfel încât mandatul primarului să înceteze de drept şi în cazul în care edilul este arestat preventiv mai mult de 90 de zile sau a fost încarcerat pentru executarea unei pedepse privative de libertate.

În prezent, potrivit legii, mandatul unui primar încetează în cazul în care acesta se află în imposibilitatea exercitării funcţiei mai mult de şase luni într-un an pe motiv de boală, certificată, precum şi în cazul în care nu îşi exercită mandatul, în mod nejustificat, timp de 45 de zile consecutive.

"Niciuna dintre ipotezele reglementate în prezent de lege nu acoperă situaţia care face obiectul prezentei propuneri legislative. Astfel, imposibilitatea exercitării mandatului din cauza unei boli grave nu are legătură cu arestarea pentru mai mult de 90 de zile sau cu încarcerarea pentru o pedeapsă privativă de libertate. De asemenea, neexercitarea mandatului în mod nejustificat nu are nicio legătură cu ipoteza propusă de a fi reglementată, pentru că o asemenea exercitare trebuie să fie nejustificată, în timp ce reglementarea propusă este justificată de existenţa unor mandate de arestare sau de încarcerare", arată cei doi senatori în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Potrivit sursei citate, proiectul de lege a fost în consultare publică până la începutul lunii mai, după care Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a trimis propunerea legislativă pentru dezbatere în comisiile juridice şi de administraţie, Camera Deputaţilor fiind prima sesizată.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne