Doliu în ţară. Românii au comemorat victimele incediului de la Colectiv

Tragedia care a secerat zeci de vieţi şi a băgat în spitale peste o sută de tineri, a scos în stradă mii de români, solidari cu familiile victimelor şi dornici de o schimbare în ţară.
Comemorare a victimelor incendiului izbucnit la Clubul Colectiv din Bucureşti.
Comemorare a victimelor incendiului izbucnit la Clubul Colectiv din Bucureşti. (Facebook)

Mii de români au ieşit în stradă duminică, în mai multe oraşe ale ţării, pentru a aduce un omagiu victimelor incendiului izbucnit vineri în clubul Colectiv din Capitală, incendiu care a lăsat în urmă, până la ora actuală, 30 de morţi şi peste 150 de răniţi.

Mişcaţi de tragedie şi de gândul că acelaşi lucru se poate întâmpla oricând oricărui dintre ei, copiilor lor sau prietenilor lor dacă în România nu se schimbă ceva, dacă locurile frecventate de tineri, cluburile vor putea continua să funcţioneze în orice condiţii, sub ochii închişi ai autorităţilor "sensibilizate" de plic, românii s-au mobilizat în mai multe oraşe şi au ieşit atât pentru a aprinde o lumânare în memoria celor duşi, cât şi pentru a transmite mesajul că nu mai merge aşa, că este timpul ca în România să nu se mai moară stupid şi inutil.

Bucureşti - Peste 10.000 de persoane au luat parte, duminică, la un marş prin centrul Capitalei, având ca punct terminus Clubul Colectiv. În faţa clădirii unde a avut loc tragedia s-a aşternut un adevărat covor de lumânări iar participanţii, ajutaţi de jandarmi, au aşezat braţe de flori lângă zidul clubului.

Îmbrăcaţi mulţi dintre ei în negru şi vizbil marcaţi de drama care a îndoliat zeci de familii, participanţii la marş au parcurs în tăcere traseul Piaţa-Universităţii - Colectiv, prin prezenţa lor pe străzi arătând că le pasă şi că îşi doresc ca astfel de drame să nu mai aibă loc.

"Suntem aici într-un moment de solidaritate. De câteva minute, mii de oameni trec şi există o stare de emoţie puternică, de solidaritate. Este o mare de lumânări şi de flori, o mare a durerii şi a lacrimilor. Este foarte trist că s-a întâmplat acest lucru. Deşi e zi de doliu naţional nu uităm însă că trebuie să îi tragem la răspundere pe cei vinovaţi. Este o crimă", a declarat unul dintre cei prezenţi la comemorare. Mai multe informaţii despre eveniment, puteţi accesa aici

Brăila - Unda de şoc a tragediei a reverberat până la Brăila, unde sute de persoane, de la adolescenţi la bunici, înmărmuriţi şi revoltaţi de tragedia care a cutremurat o ţară întreagă, au aprins un altar de lumânări în faţa Primăriei scrie infobraila.ro.

"Eu am un băiat de 30 de ani. Cum să nu fiu înlemnită? E ceva de nedescris. Eu unul n-am mai simţit aşa ceva niciodată, nici măcar la Revoluţie. Erau aşa de frumoşi şi aveau multe de făcut, însă viaţa e foarte nedreaptă uneori. Am plâns, vă spun sincer, vreo trei ore. Golanii şi borfaşii ăştia care ne conduc, corupţii ăştia, sunt bine mersi, iar aceşti îngeri sunt în pământ", a declarat Ioana, o brăileancă venită cu nepoţelul ei de doar 5 ani.

Reamintim că în incendiul de la Colectiv a pierit şi un brăilean, Andrei Petre Buca. Andrei, de profesie arhitect, şi-a pierdut viaţa la doar 29 de ani. Tânărul şi-a găsit sfârşitul aproape de scenă, după ce o bucată din tavan l-a lovit, luându-i orice şansă de a se lupta pentru viaţa sa. A ars de viu împreună cu Kuki, bunul sau prieten, tot arhitect, pe care-l însoţise la concertul trupei Goodbye to Gravity.

Cluj - Peste 150 de persoane s-au adunat duminică în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, unde au depus flori şi au aprins lumânări aducând un omagiu victimelor tragediei de la Clubul Colectiv, relatează Mediafax.

"Ne-am întâlnit pentru a aduce un ultim omagiu celor care au decedat în Bucureşti, este o comemorare. Am adus şi un banner cu mesajul "Corupţia omoară oameni", prin care am vrut să sugerez oamenilor că, dacă vor schimbare, nu e destul să se schimbe nişte regulamente în cluburi, ci să reacţioneze, să fie proactivi când văd că legea nu este respectată. Schimbarea vine din fiecare dintre noi când nu vom mai tolera lucrurile după principiul "merge şi aşa"”, a declarat organizatorul evenimentului, Florin Bădiţă.

Lugoj - Sute de lugojeni s-au mobilizat şi ei duminică seara şi au aşezat lumânări pe falezele râului ce traversează Lugojul.

În doar câteva ore, sute de candele şi lumânări au fost depuse, de-o parte şi de cealaltă a Timişului, în semn de respect şi solidaritate pentru victimele incendiului care a cutremurat o ţară întreagă. Lugojenii au adus şi flori la întâlnirea de pe malurile apei, păstrând fiecare câte un moment de reculegere pentru sufletele tinerilor care au murit în tragedie, relatează cetăţeanul.ro

Iaşi - Victimele incendiului au fost comemorate şi în inima Moldovei. Duminică seara, sute de ieşeni au aprins lumânări, în memoria victimelor, pe care le-au aşezat la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii. Participanţii la acţiunea de comemorare au răspuns unui apel lansat în cursul zilei pe Facebook, majoritatea celor prezenţi spunând că aşteaptă ca toţi cei vinovaţi de producerea tragediei să fie pedepsiţi, potrivit Mediafax.

"Este un miting al tăcerii. Bine ar fi să fim uniţi şi solidari permanent. Doar aşa vom putea să schimbăm în bine România. Să ne împotrivim vehement corupţiei şi incompetenţei", a declarat una dintre participantele la acţiunea de comemorare.

Chişinău - Zeci de oameni din mai multe raioane au venit în faţa Ambasadei României la Chişinău, unde au aprins lumânări, au depus flori şi au ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor de la clubul Colectiv din Bucureşti, relatează jurnal.md

De asemenea, potrivit postului PRO TV Chişinău, în faţa misiunii diplomatice a României, câţiva tineri au întins un tricolor uriaş.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne