Dominoul pornit la vale / Cea mai mare bancă olandeză va concedia mii de angajaţi

Băncile europene, având de înfruntat pierderi majore, se văd nevoite să concedieze în masă mii de angajaţi, lucru care reflectă o degradare a situaţiei în sectorul bancar. În cel mai recent caz, creditorul olandez ING Groep a anunţat că va renunţa la câteva mii dintre angajaţii săi.
(Captură Foto)

La o zi după ce cel de-al doilea creditor al Germaniei a confirmat rapoartele privind concedierea a aproape 10.000 dintre angajaţii săi şi reducerea dividendelor bancare pentru restul anului, ziarul olandez Het Financieele Dagblad a anunţat că ING Groep, cel mai mare creditor al Olandei, va anunţa luni concedierea a câteva mii dintre angajaţii săi.

Restructurarea va rezulta într-un management mai centralizat şi ar putea genera economii de miliarde de euro, a declarat ziarul, citat de Bloomberg. Raymond Vermeulen, un purtător de cuvânt pentru banca din Amsterdam, a refuzat să comenteze raportul. Creditorul olandez are în prezent aproximativ 52.000 de angajaţi, conform website-ului său.

În condiţiile în care toate băncile europene se chinuie să genereze profituri pe baza politicii ratei negative a dobânzilor (NIRP) – ce a fost impusă de Banca Centrală Europeană şi care face ca veniturile bazate pe marjele nete de dobândă să fie practic inexistente – ne aşteptăm ca tot mai multe bănci să fie forţate să concedieze în lunile următoare mii de angajaţi din posturi bine plătite. Aceste schimbări vor duce mai mult la o reducere a consumului care, în schimb, va presa forţele deflaţioniste ale Europei, chiar dacă Eurostat a raportat că inflaţia în EU a crescut la 0,4% în luna septembrie, corespunzând aşteptărilor şi fiind cea mai mare creştere începând cu 2014.